Superdatorns fynd i jakt på ett coronavaccin

Publicerad 2020-03-20

Superdatorn är en miljon gånger kraftfullare än marknadens snabbaste laptop.

Nu kan den ha gjort en viktig upptäckt i jakten på ett coronavaccin.

– Det tog en eller två dagar medan det hade tagit månader för en vanlig dator, säger forskaren Jeremy Smith i ett uttalande.

Forskare världen över söker ett vaccin mot covid-19. Nu kan de ha fått hjälp av en superdator som byggdes med tanke på den här sortens globala kriser.

Summit är resultatet av att USA:s energidepartement år 2014 gav över tre miljarder kronor till IBM för att konstruera en ny sorts dator.

Superdatorn Summit har jobbat med AI i jakten på ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Nu har forskare på Oak Ridge National Laboratory i Tennessee använt Summit för att med hjälp av artificiell intelligens simulera 8 000 scenarier för hur viruset kan hindras från att infektera värdceller i kroppen.

Ett viktigt steg mot vaccin

Med vanliga datorer hade arbetet tagit månader. För superdatorn tog det två dagar att ta fram 77 läkemedelsföreningar, alltså kombinationer av olika preparat, som verkar lovande utifrån syftet.

Forskarna ser det som ett potentiellt viktigt steg på vägen mot ett vaccin.

– Vårt resultat betyder inte att vi har hittat ett botemedel eller en behandling mot coronaviruset. Men vi är väldigt hoppfulla, ändå, att datorns fynd både kommer att ligga till grund för framtida studier och erbjuda ett ramverk som forskare kan använda för att vidare undersöka de här föreningarna. Först då vet vi om någon av dem uppvisar de egenskaper som krävs för att mildra detta virus, säger forskaren Jeremy Smith, vars studie publicerades i Chemrxiv.

Till grund för den nya upptäckten ligger en kinesisk studie som publicerades i Science China Life Sciences. Den visade att coronaviruset hade likheter med SARS-viruset som spreds i 26 länder år 2003.

PODD Corona - därför har Iran drabbat så hårt av virusutbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur det kommer sig att Iran drabbats så hårt av coronaviruset. Gäst är Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln