Svenskt instrument ska utforska Venus

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-07-05

Svenska instrumentet Venusian Neutrals Analyzer, VNA, ska utforska Venus ombord en indisk rymdfarkost. Arkivbild.

Ett svenskutvecklat instrument ombord på en indisk rymdfarkost ska avslöja några av planeten Venus hemligheter.

Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna utvecklar instrumentet Venusian Neutrals Analyzer, eller VNA, som namnet förkortas.

Instrumentet ska undersöka hur de laddade partiklarna från solen växelverkar med planetens atmosfär och exosfär, den yttersta delen av atmosfären, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som IRF utforskar Venus. Ett tidigare instrument, Aspera-4, gav ledtrådar om vart Venus vatten tagit vägen.

"Venus atmosfär är tät och het men saknar vatten. Vatten fanns för 4 miljarder år sedan när Venus bildades, men det har gått förlorat, förmodligen till rymden. Aspera-4 bevisade att vatten på Venus flyr ut i rymden med energi som kommer från solvinden", säger forskaren Yoshifumi Futaana i pressmeddelandet.

Det nya verktyget ska ge ny kunskap om varför jorden och Venus, som från början liknade varandra, utvecklades till att bli så olika planeter.

VNA kommer att finnas ombord på den indiska rymdfarkosten Shukrayaan-1, som man planerar att skjuta upp under andra halvan av 2023. Därefter väntar ett halvårs rymdfärd innan farkosten placerar sig i omloppsbana runt Venus under ett års tid.

Följ ämnen i artikeln