Kaotiska scener i Belgrad efter protester mot coronapolitik

Uppdaterad 2020-07-10 | Publicerad 2020-07-09

Efter att Serbiens president Aleksandar Vucic i går gav besked om nedstängningar i huvudstaden har demonstranter fyllt gatorna.

Vucic har sagt att han ska se över beslutet, men regeringens opposition uppmanar till fortsatta protester.

Samtidigt kritiseras polisen för hur de behandlat demonstranterna.

Tusentals demonstranter bemöts av kravallpolis

Ilskan bland de tusentals på Belgrads gator väcktes av beslutet att återinföra restriktionerna som den högerkonservativa regeringen med Vucic i toppen lättade på inför valet den 21 juni.

Efter den första nattens demonstrationer har Vucic meddelat att det trots allt kanske inte blir någon nedstängning, men landets opposition, som bojkottade parlamentsvalet där Vucics parti vann i juni, uppmanar till fortsatta protester.

Beslutet att öppna upp Serbien och tillåta både sportevenemang och nattklubbar att sätta igång igen inför valet anser demonstranterna vara skälet till att coronafallen nu ökar igen.

– Regeringen skyddar bara sina egna intressen, människorna offras som sidoskador, säger demonstranten Jelina Jankovic till AFP.

43 poliser har skadats enligt polischefen. Antalet demonstranter som skadats är okänt.

Har blivit våldsamt

Demonstranterna ska ha kastat stenar och tänt eld på polisbilar. I går stormades dessutom parlamentshuset av flera, men polisen eskorterade ut dem strax därpå.

Stämningen har eldats på ytterligare efter att videoklipp på sociala medier visar starka bilder på våld från polisens sida.

På ett särskilt uppmärksammat klipp som fångats av nyhetsmediet N1 syns tre män sittandes på en parkbänk. Plötsligt går kravallpoliser fram till dem och slår dem med batonger. Tårgas har använts vid flera tillfällen för att skingra folksamlingarna.

President Vucic säger att utländska makter kan vara inblandade i protesterna, men lämnar inga bevis.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatovic, har enligt AFP ifrågasatt polisens agerande.

– Den serbiska polisens våldsamma avvisande av demonstranter väcker allvarliga frågor om mänskliga rättigheter, säger hon.

Polischefen Vladimir Rebic hävdar att våld bara använts av poliser när de själva utsatts för det. Presidenten Vucic har sagt att poliser som anklagats för övervåld kommer hållas ansvariga.

Kan ändra beslutet

President Vucic har öppnat upp för en möjlig ändring av nedstängningsbeslutet som satte igång vågen av protester. Hårdare restriktioner i Belgrad kommer definitivt genomföras, men Aleksandar Vucic att hans kristeam tycker att ett utegångsförbud ska undvikas.

– Det vore skamligt av mig att vikas under press från huliganer, men jag tycker att det finns styrka i att visa att jag inte bestämmer allt ensam.

Aleksandar Vucic varnar för fulla sjukhus, med 120 patienter som just nu vårdas i respirator. Bland landets sju miljoner invånare har 17 000 fall bekräftats och 330 dödsfall rapporterats. Den hittills dödligaste dagen inträffade i tisdags, då 13 personer dog i covid-19.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen