Fest, fyrverkerier och sorg när Storbritannien lämnar EU

Vill lägga över sex miljoner för att få Big Ben att spela: ”Från vettet”

Publicerad 2020-01-31

LONDON. I kväll lämnar Storbritannien EU.

Men brexitbråket fortsätter dela landet – som markerar dagen med fester, fyrverkerier och sorgeceremonier.

– I dag firar vi att etablissemanget besegrats av folket, säger brexitpartiledaren Nigel Farage.

– Att fira är det sämsta möjliga sättet att försöka ena landet på, säger liberaldemokraternas ledamot Tony Greaves.

Klockan 23 på fredagskvällen lokal tid, midnatt i Sverige, lämnar Storbritannien EU.

Men den mångåriga konflikten mellan brexitförespråkare och brexitmotståndare fortsätter att splittra landet, inte minst kring utträdesdagens evenemang.

Nigel Farage kommer fira på Parliament Square med en nedräkning till 23.00, klockslaget britterna formellt lämnar EU.

Farage håller fest i Westminster

På flera platser i Storbritannien kommer folk på fredagskvällen att samlas för att sörja EU-utträdet. På många andra håll firar man. Brexitpartiets ledare Nigel Farage, kommer att hålla i en stor fest på Parliament Square i Westminster där brexitörer kommer att räkna ner till klockan 23.

– 31 januari är en dag att fira, när etablissemanget har besegrats av folket, säger Farage till tidningen.

– Det kommer att vara musik och sång. Det kommer att vara ett lättsamt, glatt, optimistiskt genuint firande utan några direkt politiska inslag att tala om, säger Farage.

Samtidigt planerar en grupp brexitmotståndare att protestera med en ljusceremoni i Westminster.

”Den kommer att få sällskap av ett parallellt event utanför EU-parlamentet i Bryssel vid lunchtid och en kampanj i sociala medier kommer att lanseras där folk över hela Europa uppmanas att tända ljus för att stötta vår Londonceremoni,” skriver organisationen New Europeans i ett uttalande.

”Målet är att påminna folk att när Storbritannien lämnar EU garanteras inte rättigheterna för fem miljoner EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i EU.”

Fredagskvällens utträde sker efter flera veckor av vad brittisk media dubbat ”The Big Ben Brexit bong battle” – ”slaget om Big Bens brexitklockslag”.

Det brittiska underhuset hade uppskattat att det skulle kosta omkring 500 000 pund – över sex miljoner kronor – att få det välkända klocktornet i Westminster att klämta klockan 23 på fredagskvällen. Premiärminister Boris Johnson föreslog att brexitörer skulle skramla ihop till kostnaden och Toryledamoten Mark Francois startade en insamling, som bland andra handelsminister Andrea Leadsom donerade till.

”Firarna är helt från vettet”

Men alla är inte lika lyriska över förslaget. Förbundet för brittiska kyrkklockringare säger i ett uttalande att man ”inte godkänner klockringande av politiska anledningar” och liberaldemokratiska överhusledamoten Tony Greaves tycker inte att ett brexitfirande är något bra sätt att ena landet på.

– Att spendera en halv miljon pund på att ringa i några klockor är bara löjligt. Folk som vill göra det är helt från vettet, helt ärligt talat, säger han till AP.

– Många kommer inte att fira. De kommer att känna sig väldigt ledsna och väldigt dystra. Folk säger att de vill ena landet nu efter splittringen. Detta är sämsta möjliga sätt att försöka göra det på.

I måndags fick Francois ge upp. Då hade man enligt honom på två veckor fått in 14 000 donationer från 56 länder – till ett totalt värde av 272 770 pund, det vill säga 3,4 miljoner kronor. Pengarna kommer i stället att skänkas till en välgörenhetsorganisation för krigsskadade militärer.

– Vi kommer ändå att fira att vi blir ett fritt land igen klockan 23 den 31 januari. Det kommer att bli den största möjliga belöningen, säger Mark Francois till Daily Mail.

Spelar Big Ben-klockorna i högtalare

Enligt Brexitpartiets ordförande Richard Tice finns en plan B för att ersätta Big Ben; att spela klocktornets klämtande från ett högtalarsystem.

– Och om 50 år kommer detta att vara bilden av när Storbritannien lämnar den europeiska unionen den 31 januari 2020, säger han till AP.

Längre söderut utkämpas ett slag kring Dovers klippor. Liberaldemokratiske politikern Antony Hook har samlat ihop nära 15 000 pund, omkring 185 000 kronor, för att projicera en enorm text på klipporna som vetter mot Europa, med budskapet ”Vi älskar fortfarande EU”. Dovers representant i parlamentet, konservativa brexitanhängaren Natalie Elphicke, har i stället velat ha texten ”Vi älskar Storbritannien”, tillsammans med fyrverkerier som ska kunna ses från franska kusten, 32 kilometer bort.

Låter EU-flaggan hänga kvar

Londons borgmästare Sadiq Khan kommer på fredagskvällen att hålla en samling utanför Londons stadshus där stadens EU-medborgare kan få mentalt och praktiskt stöd i att hantera brexit.

”Det är öppet för alla som vill samlas i solidaritet med våra europeiska vänner, grannar och kollegor,” står det på eventets Facebooksida.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon har sagt att hon kommer att fortsätta ha EU-flaggan över den skotska regeringsbyggnaden även efter att Storbritannien lämnat EU och flera ledarfigurer i hennes skotska nationalistparti kommer att delta i fredagens sorgeceremonier landet över.

Brexitmotståndaren Antony Hook vill projicera orden ”Vi älskar fortfarande EU” på Dovers vita klippor så att det syns från Frankrikes kust.

Johnson vill ena landet

Under fredagskvällen kommer parlamentsbyggnaderna att lysas upp och en klocka projicerad på 10 Downing Street kommer att räkna ner till brexit. En timme innan det är dags kommer Boris Johnson att hålla ett tal om att stå enade och täta till de sprickor som brexitdebatten skapat. Enligt historikern Margaret MacMillan är det viktigt för brexitören Johnson att till varje pris undvika en triumferande ton.

– Det är inte en tid för firande här, det är en tid för försoning, säger professorn vid Torontos Universitet till AP.

– Om premiärministern verkligen skulle vilja vara en bra ledare så skulle han kunna säga ”okej, vi har haft en lång och svår meningsskiljaktighet men låt oss sitta ner och bli vänner igen” och bara ha en tebjudning eller någonting. Jag tror att ju lägre han ligger här desto bättre.

 

PODD Brexit – är det exit nu?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om brexit. Blir det verkligen exit ur EU för britterna nu? Vad betyder det för landet, för EU och hur påverkar det oss i Sverige? Gäst är Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på Svenska Dagbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen