”Nu är tramadol den näst vanligaste drogen”

Daniel Kihlström/TT

Uppdaterad 2020-02-14 | Publicerad 2020-02-13

Tramadol är den näst vanligaste drogen efter cannabis bland de som söker vård på öppenvårdsmottagningen Maria Malmö, uppger enchetschefen Maria Almazidou. Arkivbild.

För tolv år sedan var tramadol i princip okänt för missbruksvården.

Sedan dess har allt fler unga börjat missbruka det narkotikaklassade läkemedlet.

– Nu är tramadol den näst vanligaste drogen, säger Maria Almazidou, enhetschef på mottagningen Maria Malmö.

Över 970 000 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol stoppades från insmuggling till Sverige förra året och Tullverkets sektionschef i region syd varnar nu för en opioidepidemi i Sverige.

– Tyvärr så delar vi tullens uppfattning att tramadol är väldigt vanligt förekommande bland ungdomar som är i kontakt med substansbruk, säger Maria Almazidou, enhetschef på öppenvårdsmottagningen Maria Malmö, till TT.

"Är bekymrade"

Till mottagningen kan ungdomar upp till 25 år söka sig för att få hjälp mot missbruk av droger och alkohol.

– Vi är bekymrade. Speciellt om man tittar på opioidkrisen i USA och vad den har haft för utveckling, så tänker jag att vi har en utmaning här med våra ungdomar kring det här hemska preparatet, säger Maria Almazidou.

Första gången personalen på Maria Malmö tog emot en ungdom som uppgav att tramadol missbrukades var 2008.

– Då var det ett ganska okänt missbrukspreparat. Sedan har det sakta men säkert fått en ökning. Nu är tramadol den näst vanligaste drogen efter cannabis. Det finns ungdomar som debuterar runt 16-årsåldern med tramadol.

Runt 35 procent av ungdomarna som söker vård hos Maria Malmö uppger att de har testat eller missbrukat tramadol i någon omfattning. Bland unga kallas det "tram" och missbrukspreparatet är starkt beroendeframkallande. I vissa avseenden finns det likheter med morfin och heroin.

– Absolut och den har en svår abstinens som man inte sällan behöver ha medicinsk vård för att klara av. En av de vanligaste indikationerna är att man drabbas av krampanfall och det är inte ovanligt att det är på det sättet som bruk av tramadol upptäcks inom den yngre gruppen, säger Maria Almazidou.

Riskerar blandmissbruk

Preparatet i sig har både en avslappnande och uppiggande effekt.

– Det finns ungdomar som tar den för att få mer energi, och ungdomar som tar den för den klassiska opioideffekten. Det vill säga att den ska vara mer avslappnande.

Nyligen avslutades ett tvåårigt projekt på mottagningen i Malmö där man har följt en grupp av patienter som tagit tramadol. Ungdomarna var i åldern 14–17 år.

– Två år är en ganska kort period, men det som var signifikant för gruppen är att de riskerar att gå över till ett blandmissbruk med andra tabletter i ett mycket tidigare skede. Oftast handlar det om bensodiazepiner, som i sin tur också är väldigt beroendeframkallande och som har svår abstinens, säger Maria Almazidou.

Följ ämnen i artikeln