Trump: Kina skickar trupper mot Hongkong

Av: Oskar Forsberg, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Kina mobiliserar nu och skickar militär mot gränsen till Hongkong.

Det uppger USA:s president Donald Trump på Twitter.

Trump hänvisar till amerikansk underrättelsetjänst, men Kina själva har släppt en film där man ser trupper röra sig mot gränsen.

Oroligheterna i Hong Kong fortsätter och nu uppger USA:s president Donald Trump att Kina skickar militär till gränsen mot Hongkong.

”Vår underrättelsetjänst har informerat oss att den kinesiska regeringen flyttar trupper mot gränsen till Hongkong. Alla bör bibehålla lugnet!”, skrev Trump på Twitter.

Tumult på flygplatsen

Det blev idag tumult mellan kravallpolis och demonstranter på Hongkongs internationella flygplats och för andra dagen i rad stoppas flygningar.

Tidigare har Hongkongpolisen hållit en låg profil på flygplatsen, men på tisdagskvällen lokal tid utspelades kaotiska scener när demokratiaktivister blockerade polisfordon utanför flygplatsen och försökte barrikadera ingångar.

Bråket uppstod när kravallpoliser använde pepparsprej utanför terminalbyggnaderna, i syfte att bana väg för en ambulans som aktivister försökte stoppa. Ambulansen ska ha hämtat en skadad man som omringats av aktivisterna i över två timmar, anklagad för att vara polisspion.

1 av 10
Kinesiska styrkor i närheten av Hong Kong.

FN: ”Utredning av våldet”

FN:s människorättschef Michelle Bachelet vill se en snabb och oberoende utredning av våldet i Hongkong i helgen, då polisen använde stora mängder tårgas mot demonstranterna, meddelar hennes talesperson Rupert Colvill.

På tisdagen uppmanar även FN Hongkongs myndigheter att agera återhållsamt och se till att demonstranternas rättigheter respekteras och skyddas – och att responsen från polisen är proportionerlig.

Peking svarar med att anklaga Bachelet för att blanda sig i Kinas inre angelägenheter. I ett uttalande från Kinas FN-delegation i Genève sägs att hon "skickar fel signaler till våldsamma brottslingar". Demonstranterna i Hongkong "har förstört allmän egendom, paralyserat flygplatsen, blockerat allmänna färdmedel och använt livsfarliga vapen", heter det i uttalandet, som ger Hongkongpolisen fullt stöd.

Protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Regeringen har lagt förslaget på hyllan men demonstranternas krav på ökad demokrati har tilltagit. Bland annat kräver de att ledaren Carrie Lam avgår.

PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.
 Lyssna:  (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: