Känslosamt när Karolin Hakim begravdes

”Ett barn har förlorat sin mamma”

Uppdaterad 2019-09-19 | Publicerad 2019-09-18

I dag fördes 31-åriga läkaren Karolin Hakim till sin sista vila. Det blev ett känslosamt farväl på Luftkastellet i Malmö när runt 250 personer ville hedra hennes minne.

– En mamma har förlorat ett barn. Ett barn har förlorat sin mamma, sa Jimmy Serler, talare och begravningsentreprenör.

En vit kista täckt med rosa rosor och vita dahlior stod längst fram i salen på Luftkastellet. På kistan brann tre levande ljus. Ett för kärleken, ett för minnena och ett för livet.

Straxt efter halv elva kom Karolin Hakims närmast anhöriga för ett sista farväl.

De samlades i en ring runt kistan. Stödd av sin yngste son lutade sig mamman fram och kysste den ömt. Karolins pappa stod stilla längst fram – med en hand placerad i huvudhöjd på kistan.

En hjärtskärande gråt spred sig i salen när familjemedlemmarna ännu en gång blev påminda om att de aldrig mer skulle få se Karolin i livet.

Samtidigt fylldes salen med anhöriga, kollegor och Malmöbor. Familjen hade bjudit in både allmänhet och press.

Anhöriga samlades kring kistan.

Begravningsentreprenören Jimmy Serler höll i den borgerliga ceremonin för Karolin Hakim. Han talade om ordet på allas läppar – varför.

– Det lilla ordet varför har blivit så stort. Så stort – att det inte finns några svar. Det ropar i hjärtat. Säg varför får det svåra ske?

Utanför salen piskade hård vind upp havet mot stranden och skapad vitt skum. En ensam fiskmås spejade över vattnet.

– Ett möte, ett liv, en människa som berör. Så kan man beskriva Karolin, sa Jimmy Serler och fortsatte:

– Det behövdes inte mer än ett kort möte för att smittas av hennes entusiasm. Hon var allt från en liten kort kram till att hjälpa till med något stort.

Jimmy Serler tecknade Karolin Hakims liv från ambitiös student som kämpade ensam i en liten studentlägenhet i Polen till en stark kvinna, läkare och mamma.

En stor bildskärm visade samtidigt bilder från hennes liv.

– Den 26 augusti förändrades världen för alltid. Ett samhälle förlorade en god förebild. En mamma förlorade sitt barn. Ett barn förlorade sin mamma, sa Jimmy Serler.

Snyftningar och gråt hördes då och då. Även journalister på plats fick tårar i ögonen.

Ceremonin avslutades med sången För kärlekens skull av Kenneth och Ted Gärdestad.

En vit kista täckt med rosa rosor och vita dahlior stod längst fram i salen på Luftkastellet.

En kortege med ett tiotal bilar tog Karolin Hakim till sista vilan på S:t Pauli Norra kyrkogård, där familjen hjälptes åt att sänka ned kistan.

Gravsättningen lockade även många Malmöbor som ville visa sitt deltagande.

– Jag vill hedra hennes minne och visa att det inte är bara familjen som bryr sig, säger 55-åriga Malmöbon Kicki Käller.

– Jag vill hedra hennes minne och visa att det inte är bara familjen som bryr sig, säger 55-åriga Malmöbon Kicki Käller.

Hon tänker tillbaka på den 26 augusti – dagen då Karolin mördades.

– I början var jag i chock. Jag kunde inte fatta att man kan bli skjuten när man håller ett barn i famnen, säger Kicki Käller.

Efter gravsättningen stod några Malmöbor kvar och diskuterade gängkriminalitet.

– Det här mordet går över alla gränser. Det är så fegt. De brukar ju inte ge sig på kvinnor och barn, sa Stina, som inte ville uppge sitt efternamn.

– Karolin har tyvärr blivit symbol för det hemska våldet i den här staden. Det hade hon nog inte tyckt om, konstaterade 54-årige Marc.

Efter begravningen ville familjen rikta ett tack till alla som kom. I ett meddelande skrev en representant för familjen:

Familjen vill tacka och ge en stor eloge till samtliga som valde att närvara och bidra på Karolins ceremoni och begravning. Efter ett sådant resultat kan vi inte vara mycket mer än stolta som familj och anhöriga till Karolin.

Familjen passade även på att vända sig direkt till mördaren:

Oavsett hur omänsklig du är så har du förhoppningsvis ett hjärta, ett brustet hjärta som alltid kommer att smärta.

Vid 15-tiden hade även de flesta Malmöbor lämnat graven. Kvar fanns ett berg av blommor och blomkransar. Ett sorgband hade texten: Älskad och saknad. Tack för allt du gav.

Kvar fanns ett berg av blommor och blomkransar.  Ett sorgband hade texten: Älskad och saknad. Tack för allt du gav.