ANC under press då Sydafrika går till val

Av:  TT

Sydafrikas styrande parti Afrikanska nationalkongressen (ANC) riskerar ett historiskt dåligt resultat i dagens parlamentsval.

Sedan de tidiga morgontimmarna köar väljare över hela landet för att lägga sin röst.

Röstningen har inletts i Sydafrika, där presidenten och ANC-ledaren Cyril Ramaphosa kämpar mot vikande opinionssiffror för sitt parti. ANC har vunnit samtliga parlamentsval sedan apartheidsystemet avskaffades 1994, men riskerar nu att förlora sin majoritet i parlamentet, även om partiet lär få överlägset flest röster.

– Jag är medlem i ANC, men röstade inte på dem den här gången. De måste skärpa sig. Sättet de styr på, vanskötseln av ekonomin... De har tappat sin moraliska kompass, säger den 32-årige byggnadsarbetaren Thabo Makhene, som röstat i Johannesburg, till nyhetsbyrån Reuters.

Populister kan gå framåt

Betydligt bättre går det för vänsterpopulistiska Ekonomiska frihetskämpar (EFF), som på kort tid seglat upp som ett av landets stora oppositionspartier. Partiet har bland annat profilerat sig i den infekterade markfrågan, och vill att staten ska kunna ta över mark utan kompensation till den nuvarande ägaren. Den vita minoriteten äger fortfarande mest mark i Sydafrika.

Från andra sidan utmanas Ramaphosa och ANC av det liberala oppositionspartiet DA, som med sin första svarta ledare Mmusi Maimane ser ut att inta en trygg andraplats.

– Han har lovat oss jobb. Vi vill bli befriade från den här fattigdomen, säger den arbetslösa 48-årigen Moxolo Ggetywa, som lägger sin röst på Maimane, till nyhetsbyrån AFP.

Splittrat parti

Skulle Ramaphosa misslyckas med att vinna en majoritet i parlamentet, vilket ANC haft sedan 1994, kan det öppna för en maktstrid i det splittrade och korruptionsanfrätta partiet.

Vallokalerna stänger klockan 21.

Rättad: I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig tidsangivelse för när vallokalerna stänger.

Publisert:

LÄS VIDARE