Åklagarna i högskoleprovsmålet JO-anmälda

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Telefoner som var uppkopplade i gruppsamtal under högskoleprovsfusket. Arkivbild.
Foto: Polisen förundersökningsprotokoll
Telefoner som var uppkopplade i gruppsamtal under högskoleprovsfusket. Arkivbild.

Åklagarna i det uppmärksammade så kallade högskoleprovsmålet har JO-anmälts. De anklagas bland annat för brottsprovokation under utredningen.

Det har varit många turer kring rättegången om det omfattande högskoleprovsfusket som skedde förra året. I mitten av juni i år stod det klart att hela förhandlingen måste tas om, eftersom juristdomaren i målet bedömts vara jävig på grund av uttalanden han gjort om fallet.

En av huvudpersonerna i målet krävde även att åklagarna skulle bytas ut, vilket inte överåklagaren på Ekobrottsmyndigheten gick med på, då hon ansåg att det inte förekommit något jäv.

Nu har en av de åtalade i fallet anmält de bägge åklagarna till Justitieombudsmannen, vilket även Folkbladet rapporterat om. Anmälaren listar flera punkter där han menar att det förekommit brister i utredningen. Anmälan är 30 sidor lång och omfattar bland annat påståenden om "missbruk av tvångsmedel", "felaktigheter i förhör" och "utebliven eller bristfällig dokumentation".

Anmälaren anser även att hans lillebror blivit utsatt för otillåten brottsprovokation och att åklagarna medvetet undanhållit bevisning från försvaret. Enligt anmälan har åklagarna vid Ekobrottsmyndigheten ha gjort sig skyldiga till dataintrång och grovt tjänstefel.

Den nya tingsrättsförhandlingen är planerad att hållas i januari nästa år.

Publicerad:

LÄS VIDARE