Extremistiska tecken i hela Blekinge län

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tecknen på högerextremism syns främst i det offentliga rummet. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Tecknen på högerextremism syns främst i det offentliga rummet. Arkivbild.

Heilande skolelever, islamistiska åsiktspoliser, spridning av propaganda och rekrytering till extremistiska rörelser. Tecken på politisk och religiös extremism finns i hela Blekinge län, enligt en ny kartläggning.

Det är länsstyrelsen Blekinge som genomfört kartläggningen som P4 Blekinge tagit del av.

Två miljöer sticker ut i kartläggningen av kommunerna. Den ena är den våldsbejakande högerextrema rörelsen och den andra den radikala islamistiska. Det finns även en vänsterextremism, men den är inte lika utbredd.

– Högerextremismen är mest synlig i det offentliga rummet i och med att de jobbar mycket med klistermärken och propaganda, säger Annie Lees, som är brottsförebyggande samordnare på länsstyrelsen Blekinge.

Vad gäller den islamistiska miljön har nästan alla kommuner uppmärksammat att det finns någon form av åsiktspolis, berättar hon.

– Vi kan inte vara säkra på att det har någon koppling till våldbejakande miljö, men det är ändå så pass allvarligt att vi valt att ta med det i vår lägesbild.

Kartläggningen har gjorts för att öka förståelsen för hur man bättre kan arbeta med att förebygga våldsbejakande extremism. Kommunerna kommer nu att få del av materialet för att sedan själva ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet.

Publicerad:

LÄS VIDARE