Indien öppnar upp trots rekordökning av fall

TT-AFP

Publicerad 2020-06-08

Efter en tio veckor lång nedstängning öppnade köpcentrum och tempel runtom i Indien på måndagen, trots en rekordhög ökning med nästan 10 000 nya fall det senaste dygnet och varningar om att faran från coronaviruset är långt ifrån över.

Dödstalet på drygt 7 000 är lägre än andra svårt drabbade länder, men Indien väntas passera virustoppen först i juli. Många experter bedömer även att de riktiga dödstalen är högre än de officiella.

Över 250 000 människor i Indien har bekräftats smittade med coronaviruset.

I staden Delhi öppnade köpcentrum, restauranger, tempel och moskéer för första gången sedan den 25 mars, och de värsta trafikstockningarna på veckor följde kort därpå. Men den allmänna uppslutningen verkar trots det varit relativt avvaktande. Det var långt ifrån fullt i de flesta tempel som öppnade under måndagen.

I köpcentrum gällde hårda kontroller vid ingångarna och fysisk distansering i affärerna, och ännu var man långt ifrån normala handelsnivåer.

– Detta kommer att pågå i minst två månader, vi får helt enkelt bara hålla ut, säger Mahendra Singh, ägare till en klädaffär i ett av de nu öppna köpcentrumen.