Då drar åskvädret in över Uppsala

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Räkna med blixt och dunder när åskvädret drar in över Uppsala på eftermiddagen.

– Det kan smälla rejält, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Enligt den tidigare prognosen skulle åskvädret redan ha dragit in över Uppsala, men har blivit fördröjt, och förväntas slå till i eftermiddag i stället.

– Ovädret har rört sig lite annorlunda än vad vi trodde tidigare, men åskan är på väg in och når roslagskusten någon gång vid 15-tiden – och sedan vidare in över Uppsala, säger Mikael Sjöstrand, som varnar för att det kan bli kraftigt.

– Det kan smälla rejält, och eftersom det brukar kunna blåsa upp rejält innan så är det läge att plocka in alla lösa föremål.

Foto: AFTONBLADET
Risk för skogsbränder i spåren av ovädret.

Extrem brandfara – men kraftigt regn kan hjälpa

I samband med ovädret ser det också ut att regna kraftigt, och förhoppningsvis hinner regnet dämpa den värsta brandfaran innan åskan drar in.

– Som det ser ut nu så drar det inte ett regnväder först, och lokalt kan det bli väldigt kraftigt, så förhoppningsvis hinner marken bli lite blöt innan den värsta åskan drar in senare på eftermiddagen, fortsätter Mikael Sjöstrand som berättar att åskan kan hålla sig kvar.

– Det ser ut att kunna hänga kvar under kvällen, och kanske även framåt natten i gränsen mot Gästrikland, och även i morgon kan det bli en del åska. Därefter är det fina vädret tillbaka igen – lagom till midsommarafton.

Publicerad:

LÄS VIDARE