Jordskalv i Kiruna – kraftigaste i Sverige på tolv år

Publicerad 2020-05-18

Det skedde ett historiskt kraftigt skalv i Kiruna i natt.

Arbetet har stoppats i LKAB-gruvan, där sten rasat.

– År 2008 hade vi skalv i den här storleken. Innan dess får man gå tillbaka till 1986, säger Björn Lund, seismolog på Uppsala universitet.

LKAB:s gruva i Kiruna har utrymts efter kraftiga skakningar strax efter 03 på måndagsmorgonen. Fredrik Björkenwall, pressansvarig på LKAB, konstaterade tidigt att det rörde sig om en större seismisk händelse.

– Vad som nu är kritiskt är att få igång vattenpumparna i gruvan. Vattennivån stiger hela tiden och skulle det nå elcentralen så har vi stora problem, säger Fredrik Björkenwall, pressansvarig på LKAB, strax före klockan 08.

180 gånger värre

Bergras, så kallat bergutfall, har skett på flera platser i gruvan. 13 personer jobbade i gruvan när skalvet skedde men ingen har kommit till skada.

– De utrymdes skyndsamt. Det här är ju en tid på dygnet då det är väldigt få under jord, säger Fredrik Björkenwall.

Preliminärt uppmättes magnituden till 4,8. Senare uppgav Björn Lund, seismolog på Uppsala universitet, att den var 4,1. Det är det största gruvskalvet som någonsin uppmätts i Sverige och stort även i internationell jämförelse.

– Det är mycket större än skalvet i Kirunagruvan i februari 2008, då man hade ett dödsfall. Då var magnituden 3,2, säger Björn Lund.

Måndagmorgonens skalv är det kraftigaste i Sverige, även när man inkluderar icke-gruvrelaterade skalv, sedan en jordbävning i Sjöbo 2008.

– Innan dess får man gå tillbaka till 1986, då vi hade en jordbävning i Västergötland. Så det här är ovanligt stort, säger Björn Lund.

”Trodde att huset skulle vika sig”

Skalvet hänger tveklöst ihop med arbetet i gruvan, enligt seismologen.

– Generellt sett blir det värre ju djupare i berget man går ned. Det är en observation vi vet från hela världen, att ju djupare man går desto större blir spänningarna, säger Björn Lund, seismolog.

Flera personer i Kiruna har hört av sig till Aftonbladet om att de kände det kraftiga skalvet.

En av dem är Per Nilsson som bor i centrala Kiruna.

– Jag tog tag i dörrkarmen för jag hade ingen balans. Jag blev jäkligt rädd faktiskt. Hela huset skakade fram och tillbaka och gungade, i kanske 15 sekunder. Jag trodde ett tag att det skulle kunna vika ned sig, för det var en sån enorm kraft i rörelsen, säger Per Nilsson till Aftonbladet TV.

Har polisanmält

Per Nilsson är upprörd på LKAB.

– Nu tänker jag försöka sova i kapp. Sedan har jag polisanmält det här, det måste ju utredas om det beror på LKAB eller finns naturliga orsaker, fortsätter Per Nilsson.