Publicerad:
Uppdaterad:

Morales förbehåller sig rätten att ställa upp

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Demonstranter protesterar mot den nytillsatta interimsregeringen genom att marschera med fem dödsoffer till huvudstaden La Paz.

Bolivias avgångne president Evo Morales insisterar på att han får ställa upp i framtida presidentval. Han kanske inte kommer göra det – men han kan, poängterar han från sin exil i Mexiko.

– Jag har rätt att ställa upp, men om det skadar återställandet av nationens fred så gör jag inte det, säger Morales i en intervju med tyska Der Spiegel.

Det är oavsett inte en bra idé, invänder USA.

"De som deltog i de oerhörda oegentligheterna och manipulationen av röstningen i det bristfälliga valet den 20 oktober måste, för Bolivias bästa, kliva åt sidan och låta bolivianer bygga upp sina institutioner", meddelar den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo i ett skriftligt uttalande.

Morales socialistparti Mas meddelar att det kommer att gå fram med nya kandidater i kommande val. När nya val ska hållas är ännu oklart.

Ex-presidenten lämnade landet när internationella observatörer ifrågasatt valresultatet och protester rasade över hela Bolivia. Han kandiderade för en fjärde mandatperiod, trots att maxgränsen vid hans tillträde var två. Ett kontroversiellt domstolsbeslut tidigare i år gav honom möjligheten.

Minst 32 personer har dödats i oroligheterna i samband med och efter valet.

På torsdagen använde polisstyrkor tårgas för att skingra en demonstration som uppstått i samband med ett begravningståg. Kistor med fem personer ur ursprungsbefolkningen som dödats av säkerhetsstyrkor fördes fram av en folkmassa som marscherade mot huvudstaden La Paz.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN