Man döms till fängelse – skallade Johan, 25, till döds

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Festkvällen på Tjörn slutade i en djup tragedi.

Efter en dispyt skallades Johan Lindskog, 25, av en bekant och dog senare av sina skador.

Nu döms en 26-årig man till ett år och tre månader i fängelse för misshandel och vållande till annans död.

En lördagskväll i november förra året var 25-årige Johan Lindskog på en fest i en bygdegård i Tjörns kommun. Men festen slutade i tragedi och blev Johans sista kväll i livet.

Under kvällen stod han utanför lokalen med ett par andra gäster. En diskusson utbröt då mellan Johan och en 26-årig man som han var bekant med.

Diskussion som gick överstyr

Men diskussionen gick överstyr och mannen tog då tag i Johans jacka och skallade honom i ansiktet. I samband med det ramlade Johan bakåt och föll till marken. Han slog i bakhuvudet i asfalten och ådrog sig svåra skallskador.

– De var inte ovänner, men de hade en dispyt i ett ämne, meningsskiljaktigheter som gjorde att sinnet rann över på 26-åringen, har chefsåklagare Daniel Edsbagge tidigare sagt till Göterborgs-Posten.

Polis kallades till platsen och 26-åringen greps. Samtidigt fördes Johan med ambulans till sjukhus med allvarliga skador, men hans liv gick inte att rädda. Morgonen efter dog Johan av sina skador.

1 av 2 | Foto: Privat
Johan Lindskog dog efter att ha blivit misshandlad under en fest på Tjörn. Han blev 25 år gammal.

”Visat särskild hänsynslöshet och råhet”

Den 26-åriga mannen har erkänt både misshandeln och vållande till annans död, står det i domen. Han säger i förhör att han inte vet vad som gjorde att han blev så arg och varför han skallade Johan.

Enligt chefsåklagaren Daniel Edsbagge har gärningsmannen ”visat särskild hänsynslöshet och råhet då han med kraft skallade målsäganden så att denne fallit ned på marken och slagit huvudet”, står det i domen. Mannens agerande vid tillfället har ”innefattat ett risktagande av allvarligt slag då han i berusat tillstånd skallat målsägande till marken”, enligt chefsåklagaren.

26-åringen minns inte mycket av händelsen, men uppger att han fick panik när han började inse vad som hänt.

Mannen har nu dömts av Uddevalla tingsrätt för misshandel och vållande till annans död. Straffet blev fängelse i ett år och tre månader. Mannen döms dessutom till att betala ett skadestånd på över 90 000 kronor till flera av Johans anhöriga.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN