”Vissa månader har jag inte tjänat någonting”

Publicerad 2012-05-02

Frida: Det är inte mina kompisars uppgift att försörja mig

Frida, 25, tvingas stjäla toapapper och leva på socialen för att få ekonomin att gå ihop.

Hennes historia har berört svenskarna.

Nu berättar hon om hur de ekonomiska problem började redan i barndomen.

– Min strävan har hela tiden varit att få det bättre.

I en dokumentär i Sveriges Radio berättade Frida om hur hon tvingats stjäla toapapper på restauranger, leva på knäckebröd i perioder och ta hjälp av socialen för att överleva. I Aftonbladet berättade hon att hon har 500 kronor i månaden att köpa mat för. Hennes historia har berört många och spridit sig bland läsare på flera nätverkssajter.

Nu berättar hon för Aftonbladet att problemen började redan i barndomen.

– Vi hade det inte bra ekonomiskt, socialen var inblandad för att vi skulle klara oss. Mamma har inte kunnat jobba för hon har haft många barn att ta hand om.

Veckopeng var det inte tal om för Frida eller hennes tre syskon, berättar hon och får tårar i ögonen när hon pratar om deras uppväxt hos mamma. Frida säger att hennes styvpappa inte kunde acceptera henne - och att hon var mobbad.

Skilda världar

Först när Frida var 15 år fick hon träffa sin biologiska pappa för första gången, berättar hon. Då upptäckte hon att hon har sex halvsyskon som fått helt andra förutsättningar i livet:

– För de syskon som växt upp med min pappa har det jobbmässigt gått mycket bättre, de har haft två arbetande föräldrar och alltid haft mat på bordet. De har inte behövt stå ut med det som jag och mina syskon på mammas sida har behövt stå ut med.

Vill klara sig själv

Sedan Frida själv fixade sig ett extraknäck på hotell som 14-åring har hon försökt försörja sig själv, berättar hon. Hon har lärt sig att leva billigt och att hela tiden se till att få valuta för pengarna.

– Jag har haft en ekonomisk fajt hela tiden sedan jag flyttade hemifrån som 18-åring. Första året var helt okej eftersom jag klarade mig själv till skillnad från många av mina klasskamrater. Men jag har hela tiden klarat mig nätt och jämt, säger hon.

För två år sedan när privatekonomin var starkare kunde hon med lånade pengar köpa loss sin lägenhet när fastigheten omvandlades från hyresrätter till bostadsrätter.

Förslitningsskada

Men snart därefter fick hon ont i ryggen och axeln av att jobba och klarade inte av att arbeta i samma takt som förut.

– En bra månad har jag fått ut 7 000 kronor max och vissa månader, som nu, har jag inte tjänat någonting.

Hon berättar att hennes axel värker ständigt och under intervjun masserar hon den hela tiden.

– Jag är jätterädd för att slita ut mig helt. När jag inte har jobbat känns det bättre, men jag ska jobba i kväll. Jag kan inte tacka nej.

För att få ut tillräckligt med pengar så att hon klarar sig har hon börjat sälja möbler och pantsatt en del smycken. Men även kompisar har erbjudit sig att hjälpa henne, berättar hon.

– Men det är inte deras uppgift att försörja mig.