Mest arsenik i ekologiskt ris

Reporter: TT

Publicerad:
Barn under sex år bör inte äta riskakor, enligt Livsmedelsverket.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Barn under sex år bör inte äta riskakor, enligt Livsmedelsverket.

Trots nya gränsvärden ökar halterna av arsenik i ris. Högst halter finns i de ekologiska varianterna, konstaterar Livsmedelsverket.

För några år sedan kom en larmrapport om höga halter arsenik i ris.

Men trots nya gränsvärden tycks halterna av detta gift fortsätta att öka. Det visar Livsmedelsverkets undersökning av åtta ris som även analyserades 2015 och 2017. Nästan alla höll sig under gränsvärdet, men i sex av sorterna hade arsenikhalten ökat och ökningen var störst i två ekologiska ris. De produkter som hade högst halter var också ekologiska och ett av fullkornsrisen överskred gränsvärdet och har nu dragits tillbaka från marknaden.

"Livsmedelsverket rekommenderar i vanliga fall att man ska välja fullkorn eftersom de är bra för hälsan. Men just när det gäller ris bör man äta fullkorn bara i bland", säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via jorden eller bevattningsvattnet. Det är alltså inte tillsatser eller på grund av hanteringsprocessen som giftet hamnar i riset. Arsenik är ett gift som man ska försöka att få i sig så lite som möjligt av. Sedan tidigare råder Livsmedelsverket föräldrar att inte ge barn under sex år riskakor eller risdrycker.

Att som vuxen äta ris och risprodukter några gånger i veckan, som är det vanliga i Sverige, innebär ingen risk för hälsan, skriver myndigheten.

"Man kan också göra mycket för att sänka halterna i riset själv. Koka riset med stort överskott av vatten som sedan hälls bort. Då kan arsenikhalterna minska med mer än hälften", säger Petra Bergkvist.

Publicerad: