Inget skadestånd till Sture Bergwall

Publicerad 2018-06-25

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, får inget skadestånd.

Justitiekanslern avslår hans begäran om 15 miljoner kronor – något som enligt advokaten och Aftonbladet-kolumnisten Viktor Banke var väntat.

– Jag blev inte förvånad, säger han.

Sture Bergwall satt frihetsberövad perioden 29 april 1991 till 3 mars 2014.

När det gäller tiden fram till oktober 2007 är det inte aktuellt med ersättning från staten på grund av preskription, enligt JK:s beslut.

För tiden därefter, alltså fram till mars 2014, saknas tillräckligt underlag för slutsatsen att det finns "ett sådant orsakssamband mellan det frihetsberövande som Bergwall varit föremål för och besluten om rättspsykiatrisk vård i de numera resta domarna som krävs", skriver JK.

– Den vård som han fick skulle ha pågått även om de här domarna inte hade funnits. Det är den bedömning som vi har gjort, säger Justitiekansler Anna Skarhed till TT.

Advokaten: ”Jag blev inte förvånad”

Beslutet är väntat, enligt advokaten och Aftonbladet-kolumnisten Viktor Banke.

– För mig var det det. JK har en tendens att titta just på huruvida något är självförvållat eller inte. Jag blev inte förvånad.

Det är svårt att dra paralleller till något annat fall, menar Banke.

– Det kan man egentligen inte göra. Den som kräver skadestånd på det här sättet måste också visa vem som har begått ett grovt fel. Och Bergwalls fall är så pass unikt att det inte går att dra en tydlig parallell till något annat fall.

Kaj Linna, för att ta ett exempel, har ju faktiskt hävdat sin oskuld. Och där har det framkommit att han ska betraktas som oskyldig. Då är det en helt annan sak.

Finns ersättningschans

Sture Bergwall kan, trots Justitiekanslerns beslut som inte går att överklaga, ändå få ut en ersättning.

– Staten kan ändå besluta att ge honom ersättning om man vill. Något som kallas ex gratia. Men jag vet inte om man kommer vilja göra det, mot bakgrund av hur det ser ut just i det här fallet.

Bergwalls advokat Angelica Rigborn är inte nöjd.

– Jag delar inte JK:s bedömning men kommer nu att läsa igenom beslutet noggrant, sedan får vi se hur vi går vidare. Jag anser att Sture Bergwall är berättigad till en ersättning efter att ha suttit felaktigt frihetsberövad i mer än 20 år, säger hon till Dagens Nyheter.