Le Clézio får nobel- priset i litteratur

Uppdaterad 2016-10-07 | Publicerad 2008-10-09

Horace Engdahl: Ett roligt val

Nobelpriset i litteratur 2008 går till den franske författaren Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Det tillkännagav Horace Engdahl, Svenska Akademiens ständige sekreterare, i dag.

Författaren Jean-Marie Gustave Le Clézio.

– En oerhört tippad lågoddsare, säger Martin Aagård på Aftonbladets kulturredaktion. Inte minst efter Horace Engdahls uttalanden om amerikansk litteratur tidigare.

Årets nobelpristagare är född den 13:e april 1940 i Nice. Jean-Marie Gustave Le Clézio debuterade med "Rapport om Adam" 1963.

– Det var ett roligt val. Det är en författare som vi har arbetat med länge och som jag själv har läst, sa en glad Horace Engdahl till SVT.

Översatt till svenska

Jean-Marie Gustave Le Clézio är fransk-mauritisk medborgare och den 14:e franske författaren som får ta emot Nobelpriset. Hans föräldrar var engelska medborgare och han växte upp med två språk, franska och engelska.

Han har skrivit över 40 böcker och är en "författare med stora utblickar", uppger Horace Engdahl.

– Jag hörde inga riktigt extatiska tjut men mottogs ändå med respekt.

Flera av Jean-Marie Gustave Le Clézios böcker är översatta till svenska.

– Börja med verket "Allt är vind", tipsar Horace Engdahl.

Vill bli läst

Bland Le Clézios andra verk märks också bland annat "Öken" som gavs ut 1980 och blev hans genombrottsroman.

– Man skriver för att bli läst, det är ett slags respons. Det ger en lust att fortsätta skriva, har han tidigare sagt.

I Svenska Akademiens motivering beskrivs Le Clézio som ”uppbrottets, det poetiska äventyret och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

Beundrar Bergman

Vid ett författarsamtal i Kulturhuset har Jean-Marie Gustave Le Clézio tidigare sagt att han inte tyckte om idén med en intrig i en roman utan att en bok skulle ge läsaren upplevelsen av hur det kändes att vara människa.

Han är en stor sverigevän, har introducerat Dagerman på franska och fick Dagermanpriset tidigare i år. Ett pris som delas ut till en person som i Dagermans anda verkar för det fria ordets betydelse.

Jean-Marie Gustave Le Clézio är också en stor beundrare av Ingmar Bergman.

Kommer till Sverige

Han var förhandstippad att ta hem nobelpriset i litteratur i år, när man såg till trenden hos spelbolaget Ladbrokes. Utöver priset mottar Jean-Marie Gustave Le Clézio prissumman om10 miljoner kronor av kungen i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december.

Jean-Marie Gustave Le Clézio kommer till Sverige för att ta emot Nobelpriset men redan tidigare väntas han besöka oss den 25 oktober för att ta emot Dagermanpriset i Älvkarleby, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.