Demonstrationer på Island mot statsministern

Av: Niklas Svahn, Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Kräver Gunnlaugssons avgång

1 av 11

Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson är som många andra statsmän inblandad i härvan med ”Panamadokumenten” med misstankar om penningtvätt.

På måndagskvällen samlades tiotusentals islänningar framför parlamentetet – och flera kastade yoghurt och ägg mot byggnaden.

– De gör det för att visa sitt förakt, säger journalisten Snæros Sindradottir.

Isländsk polis hade förberett sig med extra personal och kravallstaket inför demonstrationen som inleddes vid klockan 19 svensk tid. Enligt nyhetssajten Visir.is hade tiotusentals islänningar anmält sitt deltagande vid demonstrationen via Facebook. En stor mängd internationella journalister reste också anlänt till Island för att bevaka händelsen.

Före demonstrationen ringlade bilköerna till Alltinget i Reykjavik långa.

Kastar ägg och yoghurt

Ásta Helgadóttir, riksdagsledamot för det isländska piratpartiet, twittrade bilder inifrån parlamentet som visade att demonstranterna kastat ägg och yoghurt på fönstren.

– Det är en symbolisk sak, ungefär som när man i andra länder kastar sina skor. Det betyder att man visar förakt för politikerna. Det är samma känsla som under protesterna 2008. Folk är chockade och känner sig förådda, säger journalisten Snæros Sindradottir till NRK.

Avslöjas av dokumenten

Kravet är att avsätta statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson och regeringen efter misstankarna om penningtvätt. Det är i samband med den stora läckan om ”Panamadokumenten”, med 11.5 miljoner dokument, som statsministerns namn dykt upp och avslöjar att han har ägnat sig åt skatteplanering – något som skadat det allmänna förtroende för Gunnlaugsson.

– Jag har alltid skattat för mina och familjens tillgångar, så jag har aldrig haft några tillgångar gömda någonstans, säger Sigmundur David Gunnlaugsson till SVT:s Uppdrag granskning i en intervju.

Tänker inte avgå

Statsministern har sagt i live-tv till kanalen Stöð 2 att han inte kommer att avgå från sin post. Han har även sagt att allmänheten får göra sin röst hörd vid nästa allmänna val och att det inte är särskilt troligt att någon kommer till demonstrationen, vilket retat upp folk ytterligare.

I skrivande stund finns en namninsamling på nätet med över 27 000 underskrifter som kräver Gunnlaugssons avgång.

Även Islands finansminister och inrikesminister har kopplingar till bolag i skatteparadis som Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna.

LÄS OCKSÅ

Panamadokumenten

LÄS OCKSÅ

Panamadokumenten

LÄS OCKSÅ

De pekas ut i Panamadokumenten

Publicerad: