Kungens Halmstadsbesök ställs in - för andra gången

Publicerad 2016-04-20

Kunglig bebislycka krockar med besöket på nytt

Kungen tvingas ställa in ett besök i Halmstad - för andra gången.

Först föddes prins Oscar och nu krockar besöket med fredagens kyrkliga ceremoni för prinsparets nyfödda son.

– Det blir tredje gången gillt för Halmstad, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Kungen ställer in besöket i Halmstad – för andra gången.

Den kungliga bebislyckan gör att kungen måste ändra i sin kalender.

Redan den 3 mars skulle Carl XVI Gustaf ha besökt Söndrumsskolan samt Halmstads kommun.

Men besöket ställdes in eftersom att kronprinsessan Victoria och prins Daniel precis blivit föräldrar för andra gången – till prins Oscar.

Besöket sköts upp till fredagen den 22 april och nu står det klart att besöket krockar med ytterligare en kunglig födsel.

”Tråkigt besked att ge”

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia blev föräldrar till en pojke i går kväll och kungen kommer därför att närvara vid tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan på fredag, vilket är samtidigt som besöket i Halmstad skulle ha ägt rum.

– Det här är andra gången Halmstadsbesöket ställs in. Kungen kommer att genomföra besöket innan terminen är slut men med anledning av det här barnets födsel kommer det att skjutas på en gång till, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Länsstyrelsen i Halmstad meddelar att de fortfarande inte har informerats om de ändrade planerna.

– Vi har inte fått något officiellt besked från hovet än, säger kommunikationschefen Niklas Glans.

Är ni besvikna över att det inte blir av?

– Att prinsparet har fått ett barn är såklart i grunden en positiv händelse men det är klart att det är ett tråkigt besked att ge till dem som har förberett sig. Men vi hoppas kunna genomföra besöket framöver, säger han.

”Det måste vara väldigt unikt”

I nuläget finns inget nytt datum för besöket.

– Det är ett jättefint besök med många förväntansfulla elever som har planerat och övat inför besöket. Det viktigaste är att besöket kommer att bli av, det är kungen noga med. Han vill genomföra besöket, säger Margareta Thorgren.

När kommer det ske?

– Det finns en planering för när det kan passa och just nu är det under den här terminen eftersom att det är skolår och skolåret tar slut.

Gissningsvis i maj?

– Gissningsvis i maj eller i början av juni, säger hon.

Att kungen ställer in, upprepade gånger, är ovanligt – särskilt med tanke på att det båda gångerna har krockat med kungliga födslar. 

– Det måste vara väldigt unikt men det blir säkert extra speciellt när besöket väl genomförs. Besöket är inte avbokat utan det blir tredje gången gillt för Halmstad, säger Margareta Thorgren.

ANNONS