Sjukhus uppges ha bombats i Aleppo

Publicerad 2016-09-21

Ryska eller syriska bombflyg attackerade ett sjukhus i Aleppo på tisdagskvällen, enligt vittnen. Fyra personer dog.

Samtidigt fortsätter ordkriget mellan USA och Ryssland om vem som låg bakom bombningen av en hjälpsändning i måndags.

Minst fyra personer, två sjuksköterskor och två chaufförer, dog när en vårdbyggnad i Khan Tuman, sydväst om storstaden Aleppo, raserades under ett flyganfall vid elvatiden i går kväll. Ytterligare en sjuksköterska skadades allvarligt, enligt den internationella organisationen UOSSM, som bedrev verksamhet i byggnaden.

Byggnaden på tre våningar användes för att göra medicinska bedömningar och ge akutvård till cirka 750 patienter i månaden. Dödssiffran befaras stiga eftersom många fortfarande ligger begravda under rasmassorna, skriver UOSSM i ett pressmeddelande. Enligt Syriska människorättsobservatoriet var det antingen ryska eller syriska bombplan som låg bakom attacken.

Skyller på Ryssland

Uppgifterna följer efter måndagens uppmärksammade bombning av en hjälpsändning i Aleppoprovinsen. Omkring 20 civila dödades när 18 lastbilar flygbombades. USA håller Ryssland ansvarigt för anfallet.

– Det kan bara ha varit två enheter som var ansvariga, antingen den syriska regimen eller den ryska regeringen, säger Vita husets talesman Ben Rhodes, enligt nyhetsbyrån AFP.

Rhodes säger att USA helst skulle vilja fortsätta vapenvilan i Syrien, men oroas över att Ryssland inte visar ärliga avsikter.

– Vi håller den ryska regeringen ansvarig för luftangreppet i det här området, eftersom dess åtagande under vapenvilan var att se till att operationer i luften inte pågick där humanitär hjälp rör sig, säger han.

Förnekar inblandning

Enligt FN var fordonskolonnen med totalt 31 fordon på väg för att leverera förnödenheter till Oram al-Kobra.

Ryssland har reagerat starkt och förnekar anklagelserna.

– Vi har ingenting med den här situationen att göra, säger ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Även Syrien förnekar inblandning i bombningarna, som FN kallat för ett krigsbrott.

Stopp för hjälpsändningarna

FN har satt stopp för hjälpsändningarna till Syrien och kommer att återuppta dem först när världsorganisationen kan lita på att lastbilskonvojerna inte utsätts för nya bombningar, enligt Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i landet.

Mer än 300 000 människor har dödats och miljoner har tvingats lämna sina hem sedan konflikten i Syrien startade 2011.

ANNONS