Aftonbladet avslöjar: KF-direktör fick paradvåning av facket

Publicerad 2016-02-17

Sålde sin andra våning för över 10 miljoner

Kooperativa förbundets vd Tommy Ohlström, 61, och hans hustru har gjort bostadsklippet som slår det mesta.

Trots att paret ägde en stor bostadsrätt i Stockholms innerstad fick de nyligen en paradvåning på 180 kvadratmeter av fackförbunden Kommunals och Byggnads gemensamma fastighetsbolag.

– Jag hänvisar till Kommunals presstjänst, säger Kommunals före detta kassör Anders Bergström som ligger bakom förmedlingen av bostaden.

Fastighetsbolaget Polstjärnan som ägs av de två fackförbunden har till skillnad från andra fastighetsägare inte lämnat en enda lägenhet till bostadsförmedlingen.

Kommunals vanliga medlemmar – som varje år betalar över en miljard i fackavgifter – har inte heller varit välkomna som hyresgäster.

Hyreskontrakten delas i stället ut till ledande företrädare inom förbunden, personer med kopplingar till socialdemokraterna eller andra som fackförbundsledningarna vill premiera.

Fick sparken

Det gäller bland annat Raffaello Di Schiena, som fram tills i januari var vd för Kommunals förlusttyngda krogrörelse Lyran konferens, men som fick sparken efter alla skandaler.

Di Schiena är den som har låtit Kommunals ordförande Annelie Nordström och före detta kassör Anders Bergström semestra utan att betala för sig på semesterparadiset Marholmen.

2012 fick han en våning på Odengatan i Stockholm, 6 rum och kök på 175 kvadratmeter, av Anders Bergström.

Huset ligger i samma kvarter som Kommunals lyxkrog där en porrstjärna uppträdde i höstas.

KF-direktören Tommy Ohlström och hans fru flyttade för drygt tre månader sedan in i Di Schienas grannlägenhet.

Det är en paradvåning på 4 rum och kök på 180 kvadratmeter.

Men paret Ohlström var inte bostadslösa – utan de hade redan en våning på 123 kvadratmeter i Vasastan.

Det var en bostadsrätt som de hade bott i under 15 år.

Sålde för tio miljoner

Nu kunde de sälja den för 10,9 miljoner kronor och flytta till jättevåningen utan att betala ett enda öre.

Tommy Ohlström var för många år sedan kanslichef på LO. Han har också varit socialdemokraternas partikassör och statssekreterare hos dåvarande arbetsmarknadsministern Anders Sundström.

Sundström, som i dag är ordförande i Swedbank, är också styrelseordförande i KF där Ohlström är vd.

Kommunals ordförande Annelie Nordström vill inte låta sig intervjuas om affären med KF-direktörens paradvåning.

– Med anledning av förundersökningen i Margot Wallström-ärendet vill hon inte kommentera någonting som har med lägenhetsförmedling att göra, säger hennes pressekreterare Jesper Pettersson.

Kommunals före detta kassör Anders Bergström som tvingades sluta efter att ha ljugit om internrepresentationen med sprit var den som skötte förmedlingen av paradvåningen. Han hänvisar till Kommunals presstjänst och avbryter sedan samtalet genom att lägga på luren.

Jobbade på Byggnads

Tommy Ohlström uppger att det är genom hans hustru Åsa Ohlström som paret har fått våningen. Hustrun driver i dag ett eget företag. Hon var fram till för några år sedan finans- och ekonomichef på Riksbyggen som förvaltar fackförbundens bostadshus och jobbade dessförinnan på Byggnads fram till 2006.

– Då anmälde hon intresse för en större lägenhet och det anmälde hon till Kommunal tror jag om jag minns rätt, säger Tommy Ohlström.

– Sen gick åren och så hörde Bergström av sig för lite mindre än för ett år sedan. Jag tror det var mars–april.

Trots att Åsa Ohlström hade slutat på Byggnads för länge sedan fick paret i slutet av oktober sin paradvåning av Anders Bergström.

Tommy Ohlström uppger att de betalar drygt 16 000 kronor i månaden för våningen.

Tycker du ni har utnyttjat er ställning för att få våningen?

– Nej, det tycker jag inte eftersom min hustru i samband med sin anställning där hade möjlighet att anmäla sitt intresse så upplever inte jag att vi har utnyttjat någon ställning.

– Jag vet inte om de har en kö eller hur de jobbar, men vi anmälde ett intresse för en lägenhet.