Trump och Kim Jong-un möts på ”Dödens ö”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett historiskt toppmöte – med ett enormt säkerhetspådrag.

När Donald Trump och Kim Jong-un träffas på lyxön Sentosa i Singapore kommer de bevakas av omkring 5 000 poliser. Däribland finns medlemmar ur den nepalesiska elitstyrkan Gurkha. Enligt seden måste deras knivar få ”smaka blod” när de dras.

– Vi kommer troligtvis att få se en oöverträffad skyddsnivå på land, till havs och i luften, säger den sydkoreanska säkerhetsexperten Chae Kyou-Chir till Reuters.

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un kommer att följas av en hel värld när de skakar hand på det ultralyxiga hotellet Capella i Singapore sent på måndagsnatten, svensk tid.

Mötet äger rum på ön Sentosa, ett semesterparadis där landets rikaste kan njuta av solen på flådiga resorts och konstgjorda stränder.

Men nu är ingenting som vanligt på den superexklusiva tillflyktsorten. Ett militärfartyg rör sig längs kustlinjen, tungt beväpnad polis patrullerar gatorna och avspärrningstaket är uppställda överallt.

1 av 4 | Foto: ROSLAN RAHMAN / AFP
Kim Jong-un och Donald Trump ska träffas på lyxön Sentosa i Singapore.

Vaktas av 5 000 poliser

Den singaporianska regeringen uppger att omkring 5 000 poliser har kallats in för att bevaka det historiska toppmötet. Där ingår ett okänt antal soldater från elitstyrkan Gurkha. Den är uppbyggd av särskilt utvalda män från Nepal, som genomgår en extremt hård träning innan de får bära gruppens signum: den bruna baskern.

Gurkhas är ofta beväpnade med automatvapen och böjda knivar, som enligt seden måste få ”smaka blod” om de dras.

– Det här är en enorm stolthet att se Gurkhas få ansvar för att bevaka en så viktig händelse. Det är stort att säkerheten för två av världens mest betydelsefulla människor läggs i våra händer, säger Krishna Kumar Ale, som ingår i styrkan, till AP.

Gurkha-soldater har bland annat setts utanför hotellet St Regis, där Kim Jong-un bor.

Största säkerhetspådraget – någonsin

Singapores utrikesminister Vivian Balakrishnan har beskrivit säkerhetspådraget inför mötet som den mest omfattande i landets historia.

– Olyckligtvis är terrorism och extremism ett ständigt närvarande hot. Precis som vi brukar göra i Singapore så har vi vidtagit alla tänkbara försiktighetsåtgärder, säger ministern till Reuters.

– Vår polis, vårt inrikesministerium och vår militär står redo.

Vid sidan av värdlandets säkerhetsarbete har de två ledarna naturligtvis även sina egna bevakningsstyrkor med sig. Vid det koreanska toppmötet i april fick de joggande livvakterna som flankerade Kim Jong-uns bepansrade Mercedes stor uppmärksamhet. I Singapore har diktatorn skruvat upp säkerhetsnivån ytterligare.

Enligt internationella experter kommer Nordkorea sannolikt etablera flera skyddsnivåer kring Capella Hotel. Säkerhetstjänsten väntas också försöka avleda uppmärksamheten från Kim Jong-uns kortege när han rör sig mellan olika platser.

– Vi kommer troligtvis att få se en oöverträffad skyddsnivå på land, till havs och i luften, säger den sydkoreanska säkerhetsexperten Chae Kyou-Chir till Reuters.

Blodig historia

Platsen för det historiska mötet är mycket noga utvald. Sentosa ligger bara en dryg kvarts färd med bil från huvudöns stadskärna. Trots det är den relativt isolerad, eftersom det bara finns en väg dit. Det gör det enkelt att spärra av mötesplatsen.

På bilder från Sentosa syns ofta solbadande människor som läppjar på paraplydrinkar eller svalkar sig med ett dopp i vattnet. Men idyllen har ett blodigt förflutet. För bara några årtionden sedan gick ön under namnet Pulau Belakang Mati, som betyder ungefär ”ön där döden kommer bakifrån”. Den benämningen kan hänga samman med att platsen länge var ett populärt gömställe för pirater.

Efter att Singapore invaderats av japanska trupper under andra världskriget fördes australiensiska och brittiska krigsfångar till ön. Dessutom avrättades mängder av människor där, efter att de anklagats för anti-japansk verksamhet.

Träffas på tu man hand i två timmar

Mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un kommer att inledas vid 03.00 på måndagsnatten, svensk tid. De två ska enligt planerna överlägga enskilt i två timmar. Därefter ska en rad rådgivare ansluta till samtalen.

Vad som kommer att komma ut av träffen är oklart. Under måndagen kablade den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån ut meddelandet att kärnvapen-nedrustning och en ”varaktig fredsuppehållande mekanism” ska diskuteras.

Vid en presskonferens sa USA:s utrikesminister Mike Pompeo att han är hoppfull inför mötet:

– President Trump tror att Kim Jong-un har en aldrig tidigare skådad möjlighet att förändra relationen mellan våra länder och föra fred och välstånd till Nordkorea.

Det budskapet förstärktes av ett uttalande från Vita huset, där det framgick att Trump kommer lämna Singapore redan på tisdagskvällen, lokal tid. Orsaken uppgavs vara att samtalen med Nordkorea går framåt snabbare än beräknat.

Publicerad:

LÄS VIDARE