”Trillade ner i hål och föll 10 meter”

Publicerad 2014-11-06

Fler olyckor på bygget anmälda till Arbetsmiljöverket

Två män dog på Fortums bygge och ytterligare en kämpar för sitt liv.

I går stängdes verksamheten ner - men anmälningar till Arbetsmiljöverket visar att säkerhetsbristerna funnits under en längre tid.

På bygget har arbetare fått ström genom kroppen, fallit ner i hål och varit nära att få fallande plåtar över sig.

Sex anmälningar på mindre än ett år.

Perioden fram till dödsolyckan har varit kantad av en rad tillbud där byggarbetare skadats - eller varit mycket nära att skadas.

Några exempel:

14 februari 2014. En svetsare får ström genom kroppen från ett armeringsjärn. Skriker av smärta och förs till sjukhus.

8 juli 2014. En plåt faller 41 meter ner i ett schakt och är en hårsmån från att träffa en byggarbetare.

4 september 2014. En person trillar ner i ett hål och faller 10 meter ner i ett betonggolv med punkterade lungor, brutet revben och sprucken ryggkota som resultat.

Stoppade verksamheten

Men trots de upprepade anmälningarna - och ett okänt mörkertal hemligstämplade tips från enskilda arbetare - var det först efter dödsolyckan i går som verksamheten stoppades av Arbetsmiljöverket.

Aftonbladet rapporterade i går om en man som slog larm till Arbetsmiljöverket om situationen på Fortums bygge i Hjorthagen - men fick svaret "Vi åker inte ut förrän det blir en olycka".

Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör och tillsynschef Bernt Nilsson värjer sig emot att det skulle krävas svåra olyckor för att myndigheten ska agera.

– Absolut inte, vi utgår från de föreskrifter som gäller, det är inte kopplat till att det har hänt något. Det handlar om vilken bedömning man har gjort i det fallet.

Riktar kritik mot Fortum

Men det gäller ett stort bygge och jag kan inte uttala mig om vad man hade för indikationer, säger han.

Han beskriver myndigheten som krympande – med i dag 230 inspektörer över hela landet jämfört med 370 inspektörer 2006.

– Vi har ju effektiviserat oss ganska avsevärt samtidigt som vi ökat vår insats så det finns gränser för vad vi kan göra. Så vi välkomnar och är väldigt glada för de signaler vi har fått om mer resursförstärkning, säger Bernt Nilsson.

Han betonar att det är upp till beställaren och byggherren att se till att säkerheten upprätthålls - och riktar kritik mot att Fortum låtit sex olyckor och tillbud inträffa på anläggningen i Hjorthagen fram till dödsolyckan.

– Uppenbarligen så har inte den som är ansvarig för arbetet varit riktigt effektiv i sitt förebyggande arbete. Och det är ju beställaren Fortum här då, säger Bernt Nilsson.

”Ett bra organiserat projekt”

Sent i går kväll kommenterade Fortum de upprepade olyckorna på bygget.

– Vi kan konstatera att det inträffar den här typen av olycksfall eller incidenter som ska rapporteras och det är givetvis inte en situation jag kan säga att jag är nöjd med. Samtidigt har vi fått omdömen som ibland har sagt att man tycker att det är ett bra organiserat projekt, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Fortum värme.

Han betonar att olyckorna är av "olika karaktär" och har inträffat på olika platser i det stora projektet där 650 personer arbetar.

– Men vid varje sådan här olycka och varje incident så går man ner på djupet och gör en intern utredning och Arbetsmiljöverket går också in och ser vad som har hänt, säger Ulf Wikström.