Mueller kräver att få Trumps affärsdokument

Av: TT-AFP-Reuters

Publicerad:
Uppdaterad:
USA riktar nya sanktioner mot Ryssland, meddelar finansministern Steven Mnuchin. Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais
USA riktar nya sanktioner mot Ryssland, meddelar finansministern Steven Mnuchin. Arkivbild.

NYHETER

Den särskilde åklagaren Robert Mueller kräver att Trump Organization lämnar över dokument till hans utredning om rysk inblandning i presidentvalet.

Det är första gången sådana krav riktas direkt mot president Trump.

Mueller kräver med ett domstolsföreläggande att Trump Organization lämnar över ett antal dokument, varav flera som berör Ryssland, rapporterar New York Times.

Exakt hur många dokument det handlar om är ännu oklart. Mueller ska ha begärt dokumenten någon gång de senaste veckorna.

Trump Organization är ett paraplyorgan för alla president Donald Trumps affärsintressen och företag.

Nya sanktioner

Tidigare under torsdagen meddelade USA:s finansdepartement att nya sanktioner riktas mot 19 ryska medborgare och fem ryska grupper.

"Administrationen konfronterar och motverkar skadlig rysk cyberaktivitet, vilket inkluderar deras försök att lägga sig i det amerikanska valet, destruktiva cyberattacker och intrång riktade mot kritisk infrastruktur", säger USA:s finansminister Steven Mnuchin i ett skriftligt uttalande.

"De här riktade sanktionerna är en del i en bredare kampanj för att bemöta de pågående illasinnade attackerna som har ursprung i Ryssland."

Muellers utredning

Amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet både med propaganda och genom cyberattacker.

För en månad sedan riktade den särskilde åklagaren Robert Mueller formella anklagelser mot 13 ryska medborgare och tre ryska företag för inblandning i påverkansförsöken. Samma personer och företag räknas in bland dem som nu beläggs med amerikanska sanktioner.

Det handlar också om personer som pekas ut som skyldiga för den så kallade Petya-cyberattacken som slog ut it-system på bred front i Europa förra sommaren.

Infiltrerad energisektor

Därtill säger sig USA ha identifierat ryska attacker mot viktiga samhällsfunktioner. Enligt en anonym tjänsteman inom administrationen har ryska personer lyckats infiltrera delar av den amerikanska energisektorn.

– Vi kunde identifiera var de var någonstans inom de företagens system och lyckades ta bort dem från de systemen, säger källan enligt Reuters.

Beskedet om de nya sanktionerna kommer efter ett antal veckor där Donald Trump har kritiserats från både Demokraternas och Republikanernas håll för en misstänkt ovilja att konfrontera Moskva.

Ryssland ska svara

Enligt finansminister Mnuchin planerar USA nu ytterligare sanktioner mot ryska regeringstjänstemän och oligarker.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov säger till nyhetsbyrån Interfax att de tar det senaste beskedet med ro, samtidigt som de förbereder motåtgärder.

Publicerad:

LÄS VIDARE