Askmolnet från Calbuco har nått Buenos Aires

Av: Staffan Dickson

Publicerad:

Flera internationella flighter har ställts in

1 av 13 | Foto: TT
På fredagen nådde askmolnet från vulkanen Calbuco mångmiljonstaden Buenos Aires.

Den chilenska vulkanen Calbuco fick två våldsamma utbrott inom loppet av några timmar.

Samtidigt som oron för ett tredje tilltar har askmolnet från de första utbrotten nu nått den argentinska mångmiljonstaden Buenos Aires där flera internationella flighter har ställts in.

Det var i onsdags natt svensk tid som den chilenska vulkanen vaknade med en smäll efter flera decennier i träda. Calbuco spydde ur sig en 10 000 meter hög askpelare som skuggade stora delar av regionen Los Lagos innan vulkanen bara några timmar senare fick ett nytt utbrott.

Inga dödsfall har rapporterats men undantagstillstånd har utlysts i området och omkring 5 000 människor har evakuerats från sina hem.

Varnar för andningsbesvär

Samtidigt som myndigheterna varnar för ett tredje utbrott har askmolnet från de första nu nått till Argentinas huvudstad Buenos Aires, cirka 150 mil bort.

Den argentinska tidningen Clarín skriver att molnet drog in vid elvatiden på fredagsförmiddagen lokal tid. Tidningen rapporterar att molntäcket visserligen är tunt som en lättare dimma men att flera internationella flighter till och från flygplatsen Ezeiza ändå har ställts in. Air France, Delta och American Airlines är några av flygbolagen som har påverkats av askmolnet, skriver nyhetssajten 24 horas.

Myndigheterna i Buenos Aires har meddelat invånarna att askan inte är giftig men att den för vissa kan orsaka hud- och ögonirritation eller andningsbesvär.

Kan ta månader

Rodrigo Alvarez, chef för Chiles nationella geologi- och gruvinstitut, säger att det kan ta veckor eller till och med månader innan vulkanen lugnar ner sig.

– Det jag kan säga säkert är att processen inte är över än. Det blir med stor sannolikhet fler utbrott, kanske inte lika intensiva, men tillräckligt för att det ska kännas oroväckande, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

Publicerad: