Bisarrt resultat – i ett system i akut renoveringsbehov

Det brittiska valet blev inte bara spännande, totalt överraskande och bisarrt.

Väljarna agerade rena exekutionspatrullen med tre partiledare som tvingades avgå på en dag.

Britterna levererade dessutom ett resultat som leder till fruktan i många av Europas huvudstäder.

Sällan har väl alla opinionsmätningar slagit så totalt fel i ett val. Istället för en kamp man mot man mellan Labours Ed Miliband och de konservativa David Cameron blev det en jordskredsseger för den senare.

Alla hade på förhand uteslutit att Cameron skulle kunna få en egen majoritet. Ändå var detta precis vad som hände.

Tories klara seger kan få långtgående följder inte bara för Storbritannien utan för hela Europa.

Folkomrösta om EU

Redan innan alla parlamentsplatserna var fördelade gjorde Cameron klart att han tänker hålla sitt löfte och låta britterna folkomrösta om de vill fortsätta vara med i EU eller inte. Detta ska ske senast 2017.

I praktiken innebär det två år av osäkerhet. Både för den brittiska ekonomin och för hela EU.

Visserligen visar dagens opinionsmätningar att en majoritet av britterna när de ställs inför ett skarpt läge heller väljer det trygga alternativet att stanna kvar inom unionen. Men med tanke på hur fel mätningarna hade när det gäller valet ska man kanske inte vara för säker.

Dessutom finns det en stor grupp väljare som ännu inte bestämt sig för vad de tycker.

EU verkar inte ge efter

För Cameron är folkomröstningen ett sätt att pressa EU till eftergifter. Men hittills finns de inga tecken alls på att övriga EU-länder är det minsta intresserade av att låta britterna plocka russinen ur EU-kakan. Om britterna får en gräddfil är det snart andra länder som knackar på dörren och vill ha samma sak.

Efter att ha tillbringat en vecka under valrörelsen runtom i England så är mitt intryck att de brittiska väljarna är otroligt negativa till den fria rörligheten för andra EU-medborgare. De är trötta på alla östeuropeer som kommer till landet och i deras ögon tar britternas jobb och utnyttjar bidragssystemen.

Många är dessutom allmänt skeptiska till Bryssel som de tycker lägger sig i för mycket i vad de betraktar som britternas interna angelägenheter.

Men att EU skulle ändra en så grundläggande rättighet som den fria rörligheten på så kort tid som återstår innan folkomröstningen är uteslutet.

Allierade med Sverige

Så trots att de flesta experter hävdar att Storbritannien skulle förlora stort ekonomiskt på att lämna EU så finns det inga garantier för att de nationalistiska brittiska väljarna inte väljer den vägen.

Ingen kan i dag helt överblicka vad ett EU utan en av sina viktigaste ekonomier och största politiska stormakter skulle innebära. Överlever EU ett brittiskt utträde? Vad händer med Sverige som mister en av sina viktigaste allierade inom EU?

Frågorna är otaliga men svaren få.

Valresultatet innebär dessutom att Skottland fått förnyat mandat att kräva en ny folkomröstning om självständighet. Cameron replikerade snabbt genom att utlova mer självstyre men går det överhuvudtaget att hålla ihop unionen efter gårdagens valresultat?

Flera avgick direkt

Resultaten var så extrema att tre partiledare omedelbart valde att avgå. Labours Ed Miliband blev ingen frälsare. Nick Clegg som gjorde succé i förra valet fick i år se sina liberaldemokrater stirra rätt ner i avgrunden. Trots en väldigt stor valframgång i procent kom Ukips ledare Nigel Farage inte ens in i parlamentet och avgick som utlovat.

Oavsett vad man anser om Ukips politik så har britterna ett demokratiskt problem när det tredje största partiet med nästan 13 procent av rösterna bara får en plats i parlamentet medan valets största segrare, skotska SNP får 56 platser med bara 4,8 procent av rösterna.

Bara ett av många bisarra resultat orsakade av ett brittisk valsystem i akut behov av renovering.