Cancersjuka nekas medicin som förlänger livet

Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-07

Läkaren "För många har medicinen dramatisk effekt"

Den sista plågsamma tiden med spridd prostatacancer kan lindras med nya dyra mediciner.

Men trots att de sedan juni ingår i läkemedelförmånen skriver inte alla landsting ut dem.

– Vi tycker självklart att dessa mediciner ska användas i alla landsting, säger Bernt Åslund, läkemedelsansvarig på Prostatacancerförbundet

Ingela Lissbrant, onkolog och vice ordförande i Nationella prostatacancerregistret.

Det handlar om två mediciner - Zytiga och Xtandi - som ges vid spridd och obotlig prostatacancer då inte längre hormonbehandling eller cellgifter hjälper. Den första kom 2011 och den andra 2013.

Tidigare bekostade klinikerna medicinerna i en del fall då patienterna varken blev hjälpta av hormonbehandling eller cellgifter.

Men sedan juni ingår båda i läkemedelsförmånen efter beslut från TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Det innebär att de nu kan skrivas ut på recept och hämtas ut på apotek.

De båda medicinerna ska inte bara kunna förskrivas när cellgifterna slutat fungera, utan även innan, när hormonbehandlingen inte längre hjälper.

Får patienter att må bättre

Kliniska studier visar, enligt TLV, att överlevnaden ökar med 4,5 månader med Zytiga tillsammans med medicinen Prednisolon, jämfört med placebo. Patienterna mår också bättre. För Xtandi är effekten likvärdig.

Ingela Lissbrant är onkolog på Jubileumskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och vice ordförande i Nationella prostatacancerregistret.

– För många patienter så har de nya medicinerna en dramatisk effekt, både i form av förlängd överlevnad, minskade symptom och ökad livskvalitet. Men det måste också vägas mot biverkningarna, säger hon.

Högt blodtryck och urinvägsinfektion är de vanligaste biverkningarna, enligt FASS. Medan höga blodfetter och levervärden, bröstsmärta, hjärtrytmrubbningar, hjärtsvikt och allvarlig infektion är bland de ovanliga (färre än en av tio drabbas).

Skrivs inte ut av alla landsting

När hormonbehandlingen slutat fungera så har medianöverlevnaden tidigare varit 12 till 18 månader.

I dag är den 36 månader.

– Jag har patienter som är inne på sitt fjärde eller femte behandlingsår med de nya medicinerna, cellgifter eller med målsökande strålbehandling. Men det finns också de som inte svarar på behandlingarna säger Ingela Lissbrant.

Ändå skriver inte alla landsting ut medicinerna, som Västra Götalandsregionen.

– Vi har hundratals patienter som får medicinerna, men det är först efter cellgiftsbehandlingen, säger onkologen Ingela Lissbrant.

Beslutet om att utvidga patientgruppen är uppskjutet till december.

– Vi har inte fått klartecken från regionen än, säger Ingela Lissbrant.

Ekonomiska skäl

Medicinerna är dyra. Zytiga kostar 26 000 kronor för 30 dagar, enligt TLV. Prostatacancerförbundet menar därför att patienterna undanhålls de nya medicinerna.

– Jag tror att det helt och hållet grundar sig på ekonomiska skäl. Men vi anser att patienterna ska få pröva alla mediciner, säger Bernt Åslund, läkmedelsansvarig på Prostatacancerförbundet.

Nu kräver Prostatacancerförbundet att alla prostatacancerpatienter ska ha tillgång till de läkemedel som finns.

– Vi tycker självklart att de nya läkemedlen ska användas av alla landsting nu när de ingår i läkemedelsförmånen. Vi följer nu läkemedelförsäljningen månad för månad i alla landsting, säger Bernt Åslund.

Prostatacancer - vanligaste cancern bland män

Prostatacancer

Tumörsjukdom i prostatan.

Vanligaste cancern i Sverige.

Drabbar cirka 10 000 män årligen i Sverige.

Orsakerna är inte klarlagda. Cirka 10 procent av fallen är ärftliga.

Genomsnittsåldern vid diagnos är 70 år. Sällsyns hos män under 50 år.

Prostatacancer ger i ett tidigt stadium ofta inga symtom. Kan orsaka dessa problem: behov av att kissa ofta, oförmåga eller svårigheter att kissa, smärta vid urinering, erektionssvårigheter, smärtsamma utlösningar, blod i urin eller sädesvätska, smärtor eller stelhet i längdrygg, höfter eller i lårens överdel.

Ca 90 000 män lever med sjukdomen.

Årligen dör cirka 2 400 i prostatacancer.

Källor: Prostatacancerförbundet; NPCR.

Postatacancerförbundet

En riksorganisation med regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående.

Väcker också opinion för en bättre vård som ska bidra till högre livskvalitet samt stöder forskning och utveckling genom Fonden mot prostatacancer.

Mustaschkampen 2015

Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet för att öka uppmärksamheten kring sjukdomen och samla in pengar till forskningen.

Skänk ditt bidrag till:

Fonden mot prostatacancer: Pg 900101-7 Bg 900-1017

Swisha din gåva på 1230 5662 73

SMS:a Blått100 till 729 29 för att skänka 100 kr

Läs mer om Mustaschkampen här.

PSA

Ett prostataspecifikt antigen - ett protein som bildas i prostatakörteln. Det finns normalt i låga halter i blodet men vid prostatacancer är halterna förhöjda. Förhöjda PSA-värden behöver dock inte betyda prostatacancer utan även godartad prostataförstoring och infektioner i prostata kan ge förhöjda värden. Det är ett enkelt blodprov.

Så kan du hjälpa

Medverka i Mustaschkampen 2015 mot prostatacancer!

Sma:a Blått50 eller Blått100 till 729 29 för att skänka 50 eller 100kr.

Eller swisha valfritt belopp på nummer 1230 566 273.