Skräcken finns kvar - efter ett dygn

Uppdaterad 2015-07-05 | Publicerad 2015-06-27

PORT EL KANTAOUI. Ett drygt dygn efter terrordådet i Tunisien är skräcken fortfarande levande bland turister och ortsbor.

På stranden där attacken inleddes sörjer människor de 38 döda - men också dådets verkan på Tunisien som land.

– Det är en total tragedi, säger Olfa Hachfi, 28, till Aftonbladet.

Saifeddine Rezgui, 23, och eventuella medhjälpare tros ha påbörjat sin dödliga attack på turister på straden - utanför ett hotell fyllt med europeiska turister.

Han ska ha dolt en kalashnikov under ett parasoll innan han öppnade eld.

Blommor och hälsningar

I dag är platsen helt avspärrad. Utanför de svartgula banden har sörjande placerat ut blomsterkvastar med hälsningar till terrorns offer.

– Terrorismen får inte vinna! står det på en av dem.

Ett drygt dygn efter attacken grät och knäböjde människor fortfarande i sorg över massmordet som slog medelhavsidyllen i kras.

Flera av de som besökte minnesplatsen på lördagen var ortsbor från Sousses-trakten. Jihed Kaibi, 30, är chef på ett callcenter och beskriver sin uppgivenhet med tårar i halsen.

– Det är så otroligt ledsamt. Det här är inte Tunisien. Tunisien har alltid varit tryggt, i 100 år, men så hände det här, säger han.

Som många andra beskriver han en beslutsamhet i att inte låta terroristerna få sin vilja igenom - att skapa rädsla, förtvivlan och att göra Tunisien till ett mer slutet land.

”Vi måste vara starka”

– De ska inte få påverka oss. I det här läget måste vi vara starka och inte låta rädslan vinna.

Hans vän Olfa Hachfi fyller i:

– Det är en sådan tragedi. Vi är ett fattigt land och turismen är det enda vi har och nu blir väl folk rädda för att komma hit. De tänker inte på att det här händer i till exempel Frankrike också, säger hon.

Ingenjörsstudenten Ramu Lajimi, 23, från Sousses, hoppas att dådet ska leda till att regeringen investerar mera pengar i polisskydd på turistorterna.

– Terroristerna vill att det ska vara krig i Tunisien. De gillar inte att det blivit ökad frihet i det här landet och försöker nu vrida tillbaka klockan. Därför får vi aldrig låta oss påverkas av dem. Då har terroristerna vunnit, säger han.