Aftonbladet vinner dubbla priser på Årets Dagstidning

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet tog dubbla priser på mediegalan Årets Dagstidning.

Satsningen ”What’s on the plate – vad barnen äter” vinner i kategorin ”Årets idé”.

– Jag är jätteglad och det känns väldigt inspirerande att fortsätta det viktiga jobbet, säger Aftonbladets reporter Erik Wiman.

Aftonbladet TV vinner även kategorin ”Årets ljud & bild” för maratonlivesändningen i samband med terrordådet i Stockholm.

Priserna delades ut på branschorganisationen TU:s mediegala på Berns i Stockholm på torsdagskvällen.

Aftonbladet vinner i kategorin Årets idé för ”What’s on the plate – vad barnen äter”, ett samarbete med Fotografiska till förmån för Röda korset, samt Årets ljud & bild för tv-livesändningen i samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.

”Den värsta svältkatastrofen”

Reportern Erik Wiman och fotografen Magnus Wennmans reportage ”What’s on the plate” beskriver svältkatastrofen i Östafrika på ett omskakande och innovativt sätt med VR, bilder och text på Aftonbladets sajt.

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
Aftonbladets redaktör Titti Jersler och reporter Erik Wiman och fotograf Magnus Wennman (inte med på bilden) prisas för årets idé.

Arbetet nådde också tusentals besökare på konsthallen Fotografiska i Stockholm genom en unik installation som visade 360-gradersfilmen ”Råttjägaren”.

– Vi gjorde reportaget för nästan precis ett år sedan om den värsta svältkatastrofen sedan andra världskriget i östra Afrika, säger Erik Wiman och fortsätter:

– Vi ställde oss frågan vad finns egentligen på faten, vad äter folk? Utöver det gjorde vi en VR-installation och en utställning på fotografiska. Vi ville ta med våra läsare och tittare till exakt de platser vi besökte.

Ville tränga igenom bruset

Erik Wiman förklarar att han är väldigt nöjd över vinsten.

– Jag är gladare än vad jag trodde att jag skulle bli, jag är inte så där pristokig. Det känns ibland lite kluvet att tävla i journalistik med tanke på de ämnen vi berättar om, säger han.

Redaktören Titti Jersler säger att det var viktigt att hitta rätt berättarteknik.

– Det känns fantastiskt att få ett pris för ett så här angeläget ämne. Vi jobbade länge med att hitta en berättarteknik som kunde tränga genom bruset med en pågående katastrof som människor tycker är jobbigt att ta till sig.

”What’s on the plate”-utställningen ska nu ut på turné i Europa med start i Polen.

Totalt var Aftonbladet nominerat i fyra kategorier.

LÄS OCKSÅ

What's on the plate when the food has run out?

Publicerad:

LÄS VIDARE