Hårda vindar i Norrland fortsätter på måndag

Publicerad 2017-03-26

Till vänster vindkarta för kusten vid Skagsudde och Kungsören från Klart.se samt SMHI:s karta med vädervarningar.

SMHI varnar för hårda vindar i norra delarna av landet och snödrivor och dålig sikt på vägarna har lett till flera olyckor.

– Det pågår för fullt just nu, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

I norra Sverige har det blåst kraftigt och snöbyar har lett till drivbildning in under dagen. SMHI har utfärdat klass 1-varning med hårda vindar och nederbörd samtidigt som de utmed östkusten från Uppland och norrut har utfärdats kulingvarning.

– Det pågår för fullt just nu och kulminerar för att sedan avta till kvällen, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI, på söndagseftermiddagen.

I Stekenjokk har det blåst 33,5 meter per sekund.

– Men det är inte riktigt representativt, utan brukar vara hårdare vindar där pågrund av hur stationen ligger.

I fjällen och och öster om fjällen har vindhastigheten uppmäts mellan 21 till 25 meter per sekund.

Nya vindar på måndag

Men även om vinden avtar till kvällen så är det bara för stunden.

– Under måndagen så kommer det en ny omgång med blåst. I fjällen kommer det både snö och regnbyar och precis som i dag är det risk för starka vindar och drivbildningar.

Samtidigt så är det torrt från dalarna och söderut.

– Det är brandrisk i mellersta och södra delarna i landet. Det kan komma förbi ett regn under onsdagen som minskar brandrisken.

Flera olyckor på grund av vädret

Fyra bilar var inblandade i en trafikolycka på E10 vid Stenbacken strax efter klockan 12 på söndagen. Tre personer fick föras till sjukhuset med ambulanshelikopter.

Klockan 13.30 kolliderade ytterligare fyra bilar på E12 vid Kåtaviken. En person fördes till sjukhus med ambulans och tre bilar fick bärgas från platsen.

Följ ämnen i artikeln