Polisen slår larm: Gängen rekryterar bland ensamkommande

Uppdaterad 2017-02-20 | Publicerad 2017-02-18

Flyktingar, ensamkommande och barn, vissa endast i 14-årsåldern, rekryteras av gängen i Malmö.
Först med gåvor sen med hot tvingas de göra ”skitjobben” – skjuta motståndare eller transportera vapen och narkotika.
– Det är så att vi har mopedkörande ungdomar som levererar vapen och narkotika över stan. De är springpojkar eftersom de inte är straffmyndiga, säger J-B Cederholm, kriminalkommisarie, grova brott i Malmö.

De är inte straffmyndiga och lätt duperade. Tungt kriminella i Malmö har inriktat sig på att rekrytera tonåringar för att hålla igång verksamheten. En del är så unga som 14 år när de får börja gå ärenden. Ofta handlar det om att leverera ett paket narkotika.
Utredare hos polisen beskriver situationen som en blandning mellan tvång och egen vilja. En del söker sig självmant till kriminella – andra tvingas.
– De yngre är oerhört smickrade av att få hjälpa till. De ser upp till äldre killarna som de upplever som vuxna. Får de dessutom pengar för det så är det ännu mer lockande, säger J-B Cederholm, kriminalkommisarie grova brott.

Kan du gå med det här paketet till XX? Jag hinner inte. Du får 500.
Så kan det låta på ett torg, gathörn eller på en skolgård i Malmö.
När väl det första ärendet är utfört så är tonåringen fast. Den kriminelle har en hållhake och det blir oerhört svårt för killen att säga nej när han blir ombedd att göra grövre saker, förklara Rickard Ekberg, gruppchef för ungdomsutredningar.
Även om många självmant dras till de kriminella så är det också vanligt att unga tvingas in i brott.
– ”Du ska göra ett rån. Du ska råna denna killen”. Så kan det låta och i de flesta fall vågar de inte säga emot. Gör de inte som de blir tillsagda så blir de ofta hotade. Att de själva eller någon i deras familj ska råka illa ut. Man trycker på de ömma knapparna säger Rickard Ekberg.

Brottsligheten går i arv

Han har haft många fall där killen, eller i vissa fall tjejen, säger att de blev tvingade.
Ett annat problem är äldre syskon. Tyvärr går brottslighet ofta i arv. Om en kriminell 18-åring har yngre syskon så är risken överhängande att syskonet rekryteras.
– En äldre kriminell storebror är en förebild. Så tyvärr märker vi att det blir så i ganska många fall.
Nyanlända flyktingar och ensamkommande är ytterligare två grupper där kriminella försöker värva medlemmar.
– Vi ser att några ur den syriska gruppen är på väg in i kriminaliteten. De headhuntas av gängen och hamnar längst ner i kedjan, berättar en poliskälla med god insyn.

Mördades på torg

Det senaste dödsoffret i Malmö är en 23-årig man, som sköts ihjäl förra söndagen på Möllevångstorget. Han kom till Sverige 2011. Han ska ha varit misstänkt i ett uppmärksammat våldtäktsmål, vilket kan vara ett tänkbart motiv. Ett annat är hans inblandning i knarkhandeln.
I ett annat uppmärksammat fall misstänker polisen att en syrisk flykting ska ha lagt sprängmedel framför en villa på uppdrag av en av de ledande personerna i Malmös undre värld.

Riktar in sig på unga

Polisen har också sett hur kriminella riktar in sig på den stora gruppen ensamkommande afghanska ungdomar. I Malmö finns grupper av unga afghaner som lärt känna varandra redan under tiden de var flyktingar i Iran. Redan där har de ägnat sig åt gatukriminalitet, något som de har fortsatt med även här i Malmö. De är i farozonen när de tyngre kriminella kommer fram.
Värvningarna ska bland annat äga rum på vissa föreningar i Malmö.
– De kriminella lockar först kanske med en iphone eller lite pengar. Men vad ungdomarna inte vet är att om du ger dem ett finger, tar de snart hela handen, berättar en polisman.
Enligt Aftonbladets källa får de göra ”skitjobben”, sådant som personerna högre upp i hierarkin inte vill befatta sig med.
– Vi känner till fall där tungt kriminella har krävt av unga afghaner att de ska skjuta deras motståndare och transportera vapen.

”Känner hopplöshet”

Varför dras de unga killarna till kriminalitet? Svaret ligger i fattigdom och utanförskap. De lever i ett mörker och har en total känsla av hopplöshet inför framtiden, menar Sigrun Sigrudsson, verksamhetschef på Fryshuset i Malmö.
– Man tror inte att det går att få ett jobb. För det finns ingen annan i omgivningen som har lyckats. Det gör dem till lätta byten när äldre kriminella dyker upp och ber om en tjänst, säger hon.
Sigrun, jag pallar inte längre”. Så låter det ofta när en kille sträcker sig efter ett sista halmstrå. Sigrun Sigrudsson är ett känt ansikte bland Malmös unga och i många fall har hon följt den unge länge innan han vill hoppa av.
– Det kan ta flera år innan vi lyckas. Det är svårt att motivera dem att ta ett jobb och kanske få ut 15 000 tusen kronor i månaden. När de kanske är vana att få ihop det på ett par dagar, säger hon.
Både Sigrun Sigrudsson, Rickard Ekberg och J-B Cederholm berättar att den grova kriminaliteten i Malmö har gått från att vara gänguppdelad till att istället bestå av löst sammansatta nätverk av kompisar.
– Och de kan plötsligt lösas upp. Då börjar de kriga mot varandra istället, säger Sigrun Sigrudsson.

”Behövs en helomvändning”

Situationen i Malmö är svår men inte hopplös, menar Sigrun Sigurdsson. Men det behövs en helomvändning.
– Vi är så dåliga på integration i Sverige så det inte är sant. Vi måste inkludera människor på ett helt annat sätt. Om många fattiga bor på samma ställe så blir det så här, säger hon.
Sigrun Sigurdsson är positiv till att man bussar ungdomar till andra skolor så att de får träffa svenskar. Hon också skulle gärna se att lagen om eget boende för asylsökande, EBO, ses över. För många nyanlända och invandrare som är fattiga för att de saknar arbete i ett och samma bostadsområde är inte bra. Det kan vara en grogrund för kriminalitet, menar hon.
– Om du går ut från din port och där hänger dina grannar utanför och säljer droger. Hur lätt är det inte då att trilla dit?

Följ ämnen i artikeln