Pavarotti sköts i skogen utanför sitt hem

Uppdaterad 2021-08-03 | Publicerad 2021-08-02

Pavarotti kom hem skjuten.

Hunden Pavarotti kom hem blodig efter en tur i skogen, och när han blev sämre morgonen därpå bestämde sig matte Veronica Karlsson för att ta honom till veterinären.

Då kom det chockerande beskedet – Pavarotti hade blivit skjuten.

– Varför, varför, varför har någon gjort det här?

Vid en skogstomt i slutet av en huslänga i Stråtenbo i Dalarna bor Veronica och Thomas Karlsson med sina hundar. Här brukar hundarna springa runt fritt och själva kunna gå ut i skogen runt tomten för att utföra sina behov, för att sedan komma tillbaka in igen.

Under torsdagskvällen 29 juli hade familjens äldsta hund Pavarotti gett sig ut på en precis sådan skogstur. Men den här gången kom han inte tillbaka.

– Vi brukar inte vara oroliga, och när han varit ute för länge brukar vi vissla in honom med en visselpipa, men nu kom han inte, säger matte Veronica Karlsson.

Paret börja ana att någonting inte stod rätt till, men helt plötsligt så stod Pavarotti där.

– Vi såg inte varifrån han kom, utan han stod bara utanför ytterdörren. Det hade regnat ute så jag började torka av hans tassar, och det var då jag upptäckte att han blödde från sidan av ljumsken, berättar Veronica.

Hon trodde att han kanske rivit sig på en gren och lyckades få stopp på blödningen ganska snabbt, och Pavarotti verkade hämta sig ganska bra.

Pavarotti och Veronica.

Började kräkas

Men morgonen därpå började Pavarotti kräkas och orkade varken äta eller dricka och Veronica bestämde sig för att ta honom till veterinären.

Väl där så bedömdes hundens läge som stabilt och de ombads vänta.

Men efter ett tag försämrades Pavarottis tillstånd och nu kunde han inte längre röra sig alls, så veterinärerna beslutade för att undersöka honom.

Och när man röntgade honom gjorde man den chockerande upptäckten – Pavarotti hade en kula i magen.

– En kula! Jag kunde inte tro att någon hade skjutit honom. Det är så osannolikt, säger Veronica.

Pavarotti hade skadats så allvarligt av kulan att hans liv inte gick att rädda, och han blev tvungen att avlivas.

Exakt vilken typ av vapen som skjutit Pavarotti vet Veronica ännu inte, men att döma av röntgenbilderna säger hon att kulan ser ut att komma från ett luftgevär.

Hunden hade skadats så allvarligt att han fick avlivas.

Varför?

Pavarotti var över 14 år gammal, och att han inte skulle leva så länge till hade Veronica och Thomas accepterat, men inte på det här sättet.

Det svåraste med hela situationen är att inte veta vad som hänt, eller varför.

– Varför skjuta honom? Alla vi som känner honom skulle säga att han är världens snällaste och så timid.

– Det är så jobbigt detta. Man skulle önska att man skulle kunna få veta varför detta har hänt, men får vi nog aldrig, säger Veronica.

Det svåraste med hela situationen är att inte veta vad som hänt, eller varför tycker hundens ägare.

Följ ämnen i artikeln