”Det har varit mycket plågsamt och ensamt”

Birgitta Dahl om isoleringen, kampen för jämställdhet och hatet mot henne: Fick avföring genom brevinkastet

Publicerad 2021-03-01

Det är snart 20 år sedan tidigare talmannen Birgitta Dahl gick i pension.

För Aftonbladet berättar hon om hur livet ser ut i dag, åren i politiken och kampen för jämställdhet.

– Den generella attityden var att jag ställde till med besvär.

NU: Det är snart 20 år sedan Birgitta Dahl gick i pension.

Hon var verksam i både Olof Palmes och Ingvar Carlssons regeringar och var riksdagens talman under åtta år.

Birgitta Dahl som gick i pension 2002 är idag 83 år och hon be­ skriver tillvaron under pandemin som dyster.

– Jag har levt totalt isolerad i ett år. Ibland kan det gå flera dagar utan att jag talar med en människa. Det har varit plågsamt och mycket ensamt.

Vad minns du bäst från dina år i politiken?

– Jag är väldigt stolt över reformer på miljöpolitikens område och lagen som förbjuder barnaga. Fram till 1965 var det också tillåtet för gifta män att våldta sin hustru. Jag mötte mycket starkt motstånd under min kamp och fick höra att

samhället inte skulle lägga sig i hur familjerna lever sina liv och att det var en fin gammal svensk sed. Så var verkligheten då.

Något Birgitta Dahl också är stolt över är kampen för kommunal barnomsorg.

– Jag skrev en motion till riksdagen om ett beslut att fastställa en plan för utbyggnad av barnomsorgen till full behovstäckning, men fick avslag. Men jag fann mig inte i nederlaget och yrkade bifall och höll ett engagerat anförande. Det slutade med att socialminister Sven Aspling gick upp i talarstolen och lovade att han skulle se till att det utarbetades en plan. Under 1975 års partikongress var huvudtemat barns levnadsvillkor och den inleddes med ett enastående fint tal av Olof Palme. Man ska aldrig ge upp!

DÅ: December 1994. Birgitta Dahl med orförandeklubben under tid som talman i riksdagen.

”Gav mig livet tillbaka”

Du fick utstå mycket hat har vi förstått?

– Det var allt ifrån okvädingsord i telefon till att vi fick avföring och använda kondomer genom brevinkastet.

Du var den första riksdagsledamoten att föda barn under en mandatperiod?

– Riksdagsarbetet var inte alls anpassat till sådant, man kunde inte få ledigt en dag. Jag var tvungen att ha med henne överallt för att kunna amma henne, men det fanns ingenstans att ta vägen i riksdagen. Jag möttes inte av särskilt mycket välvilja, det fanns enstaka personer som hjälpte till och var vänliga. Men den generella attityden var att jag ställde till med besvär. Det var mycket jobbigt, men jag är en fighter.

Hur reagerade den politiska omgivningen på din kamp för kvinnorna?

– Jag möttes av både entusiasm och motstånd. Redan 1962 skrev jag en artikel om jämställdhet för socialdemokratiska tidskriften Tiden. Jag skickade in den i juli och i november ringde Kjell Olof Feldt som satt i redaktionskommittén och sa ”du har skrivit en bra och välskriven artikel, men vi tycker så förbannat illa om åsikterna så vi kommer inte ta in den”. Jag var utmattad och hade inte sovit ordentligt på flera nätter och började gråta.

– Då slängde han på luren. Långt efter det erkände han offentligt att det var jag som hade rätt.

Hur har ditt liv sett ut efter pensionen?

–De första tio åren hade jag mängder med ordförandeuppdrag. Sedan blev jag väldigt sjuk och det krävdes en omedelbar hjärtoperation. Men jag fick vänta nästan två år innan den genomfördes, så jag har upplevt hur sjukvården kan fungera. Till slut var jag så dålig så jag orkade knappt gå. Men jag fick fira min 75-årsdag som nyopererad, det var den bästa presenten jag kunde få, det gav mig livet tillbaka.

Men hon saknar att kunna motionera regelbundet.

–Jag brukade simma, cykla och springa i skogen, men det går inte längre. Men promenader fungerar bra och på sommaren jobbar jag också dagligen i min trädgård.

Jag har levt totalt isolerad i ett år. Ibland kan det gå flera dagar utan att jag talar med en människa

Förlorade livskamraten

Sommaren 2019 gick maken Enn Kokk bort och Birgitta Dahl förlorade därmed sin livskamrat sedan 55 år.

– Vi fick många år tillsammans. Det är väldigt sorgligt och jag är fortfarande ledsen. Hur olika vi än var när det kommer till personligheter var det mycket som band oss samman.

Hur ser du på att åldras?

–Det har jag inga problem med. Jag har haft ett långt och innehållsrikt liv och jag är så tacksam för vad jag har fått vara med om.

– Men jag skulle gärna vilja leva några år till.


Namn: Rut Birgitta Dahl.

Född: 20 september 1937 i Råda socken.

Familj: Tre barn och många barnbarn.

Karriär: Socialdemokratisk politiker. Biträdande industriminister, miljö- och energi-minister och riksdagens talman. Ordförande för Unicef Sverige.

ANNONS