Ebba Busch utreds för grovt förtal

Niklas Svahn/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-03-03

Ebba Busch, partiledare i Kristdemokraterna. Arkivbild.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch utreds för grovt förtal efter uttalanden i sociala medier om ombudet i den omtalade hustvisten.

– Det var skönt att man inte tog någon hänsyn till vem hon är, säger ombudets advokat Fredric Wikman.

Själv slår hon tillbaka och kallar anklagelserna grundlösa.

I ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten uppger överåklagare Anders Jakobsson på onsdagsmorgonen:

"Jag har precis inlett förundersökningen. Den syftar till att klarlägga om ett brott har begåtts som faller under allmänt åtal och om det i så fall räcker för åtal. Jag vill inte förekomma utredningen och kan därför inte lämna någon mer information för närvarande".

För TT fortsätter Jakobsson:

– Jag ansåg att det fanns grund att inleda förundersökning och då är det min skyldighet att inleda förundersökning.

"Ingen hänsyn till vem"

Polisanmälan som gjorts till särskilda åklagarkammaren är kopplad till den pågående tvisten om ett husköp som Ebba Busch är inblandad i.

KD-ledaren skrev den 19 februari ett långt inlägg om tvisten på Facebook, som även publicerades på Instagram. Där gick hon till hård attack mot den 81-årige hussäljarens ombud. Hon publicerade bland annat uppgifter om en gammal dom mot juristen och uppgifter om hans beskattning.

"Och jag har flera gånger haft skäl att undra om juristen verkligen företräder (säljarens) vilja", skrev hon. Inläggen ligger fortfarande kvar.

Juristen pekades inte ut med namn, men han valde ändå att polisanmäla Ebba Busch för grovt förtal. Advokat Fredric Wikman, som företräder ombudet, välkomnar beskedet.

– Det var väntat och det var skönt att de inte tog någon speciell hänsyn till vem hon är utan att det är samma regler som gäller för alla, säger han och fortsätter:

– Min huvudman är nöjd att det första steget har tagits mot en lagföring.

"Grundlösa anklagelser"

Ebba Busch tillbakavisar anklagelserna genom sin advokat Thomas Olsson.

– Det enda jag kan säga är att alla påståenden om att det har begåtts något form av brott, särskilt någon form av förtalsbrott, tillbakavisas som fullständigt grundlösa.

Han säger att han blev informerad om att en förundersökning inletts via medier. Ebba Busch vill inte kommentera saken, enligt Thomas Olsson.

– Hon vill inte offentligt kommentera en pågående utredning utan ber helst att den har sin gilla gång. Men hon ser med tillförsikt fram emot resultatet.

TT: Hur är det med inläggen, de ligger ju kvar på hennes sociala medier?

– Jag har ingen som helst kommentar till den saken.

Kristdemokraternas partiledning säger genom partisekreterare Peter Kullgren att man fortsatt har fullt förtroende för Ebba Busch. Det är inte nödvändigt med någon time out, säger han till Sveriges Radios Ekot.

"Tycker det är jobbigt"

Åklagaren har skickat in en begäran till Uppsala tingsrätt om att ombudet ska få ett målsägandebiträde. Fredric Wikman förväntar sig att hans klient förhörs, men när det kan ske är oklart och ännu är inget inplanerat. Han ser det också som ett naturligt steg att även Ebba Busch förhörs.

– Om det går så långt att förundersökningen fortsätter är det ett naturligt steg.

– Han (ombudet) har ju fortsatt inget intresse av att driva processen i medier men det är klart han tycker det är jobbigt att ha blivit uthängd på sociala medier. Han tycker det är fel det hon har gjort, och han är nöjd att åklagaren nu har tagit det här steget, säger Wikman.

Wikman har tidigare sagt att juristen först inte tänkte agera på inlägget, men ansåg sig tvungen att göra en anmälan efter att ha förstått hur stor spridning inlägget fått på sociala medier.

Genom den spridning som har skett hittills har det redan försvårat för honom som privatperson men också som yrkesman, uppger Wikman.

Följ ämnen i artikeln