Talmannen tillbaka i rampljuset: Hade tänkt mig en lugn sommar

Andreas Norlén om fikavalet, politiska läget och inställda sommarplanerna

Uppdaterad 2021-07-06 | Publicerad 2021-07-04

Redan på onsdag nästa vecka kan det vara dags för en ny statsministeromröstning i riksdagen, och då är det talmannen Andreas Norlén som håller i klubban.

Andreas Norlén är själv överraskad över att vi nu befinner oss i en ny regeringsbildning mitt i semestern.

– Det blir mindre tid för familjen och lite mer politik än jag hade tänkt mig, säger talmannen.

Under den rekordlånga regeringsbildning som följde efter valet 2018, blev ord som talmansrunda, talmansfika och sonderingsuppdrag vardagsmat i det dagliga samtalet. Något annat som också hände var att talmannen Andreas Norlén blev folkkär.

– Jag har lite svårt att förhålla mig till ett sånt ord som folkkär, säger Andreas Norlén.

– Det har ju hängt i sen den tiden att jag blir igenkänd på gator och torg, men jag har bara möts av vänlighet, och det är jag bara glad och ödmjukt tacksam för.

En omtumlande upplevelse

Efter att Stefan Löfven förra veckan valde att avgå efter misstroendeomröstningen i riksdagen, och lämna över till talmannen att försöka få fram en ny regering var det dags för Andreas Norlén att återigen stiga in i rampljuset.

I dag är det en välkänd scen för honom, men han minns hur det var den där första presskonferensen hösten 2018, samma dag som han hade blivit vald till ny talman.

– Just den första upplevelsen var ganska stark och jag kände spontant i stunden att jag kan inte gå in här och vara rädd eller defensiv, utan jag kan bara gå in här och vara mig själv.

– Jag hade mött pressen många gånger tidigare, men inte på ett sätt som går att jämföra den upplevelsen jag hade i pressrummet i riksdagen den gången. Det var fullsatt, ett antal redaktioner live sände, en hord av fotografer. Det var på många sett en omtumlande upplevelse, beskriver Andreas Norlén.

Riksdagens talman Andreas Norlén på väg till en av veckans pressträffar.

Styr om semestern

Att vi nu hamnade i en regeringskris överraskade Andreas Norlén. För två veckor sedan bestod hans sommarplaner av att åka på små utflykter med familjen och att påta i trädgården hemma i Norrköping.

– Jag hade inte sett framför mig att vi skulle vara mitt inne i en regeringsbildning igen. Vi hade tänkt ha en lugn sommar hemma i Norrköping.

– Vi hade planerat dagsutflykter och badresor men också en del trädgårdshäng. Vi har ungefär 140 tomatplantor, gurka och paprikor och mycket annat. På det sättet är det lättare att styra om, men det är mindre tid för familjen och lite mer politik än jag hade tänkt mig, säger Andreas Norlén.

Om Andreas Norlén inte lyckas få fram en statsministerkandidat som tolereras av riksdagen så kommer det att bli ett extraval till slut. Andreas Norlén beskriver det största dilemmat han står inför just nu.

– De olika låsningarna och motsättningarna mellan partierna. Det är det som gör att det är svårt att komma framåt. Vi får se om det går att dyrka upp eller om vi istället gå emot ett extraval.

Nytt politiskt läge

Andreas Norlén har suttit i riksdagen för Moderaterna sedan valet 2006 och efter valet 2018 valdes han till riksdagens talman. Det är den högsta posten som man kan väljas till i Sverige och är i rang direkt efter kungen.

Under hans talmanstid har Sverige befunnit sig i ett exceptionellt svårt politiskt läge vid flera tillfällen, inte bara under den 134-dagar långa regeringsbildningen och nu under den pågående regeringskrisen.

– Man kanske inte kan säga att det här besvärliga parlamentariska läget är det nya normala, men vi kan konstatera att vi har ett mycket mer rörligt parlamentariskt läge än vad vi har varit vana vid i Sverige.

Jordgubbar istället för kakor under årets talmansrunda.

Process kryddad med bär och poesi

Ambitionen den här gången är att regeringsbildningen ska gå betydligt snabbare än efter valet 2018. Talmannens plan är att vi ska veta om det finns en ny regering eller om det blir extraval innan juli är över.

Något annat som också förändrats sen 2018 är talmansfikan. Under regeringsbildningen 2018 bjöds det på kakor och kaffe, men den här talmansrundan har ett mer somrigt tema.

– Jag bjöd på vatten och jordgubbar, för jag tänkte att kakor kändes väldigt 2018.

– Jag tycker att det är viktigt i all mänsklig verksamhet att det finns utrymme för det mänskliga och vardagsvärme och trivsel. Det här är ju en seriös och allvarlig process, men det innebär ju inte att mötesformerna och stämningen måste vara stel och formell.

Du använde ju dig av flera litterära citat under regeringsbildningen 2018. Vilket citat tycker du passar på den här regeringsbildningen?

– Jag tror att jag avstår från att klä den i poetiska ord just nu. Däremot har jag plockat fram en sommardikt som kan vara ett dikttips till läsekretsen, och det är Harry Martinssons Juninatten. Det är särskilt formuleringen ”Juninatt blir aldrig av, liknar mest en daggig dag”, som så vackert beskriver en sommarnatt, säger Andreas Norlén.