Trumps lögner liknar Hitlers favoritlegend

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

För hundra år sedan hjälpte dolkstötslegenden Hitler att ta makten.

På samma sätt kan Donald Trumps lögner om valet bli en legend som sliter isär USA.

– En legend om förräderi och orättvisa är på väg att skapas, konstaterar journalisten Jochen Bittner.

Donald Trump.
Foto: Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.

Nio av tio Trump-väljare anser att demokraten Joe Biden vann presidentvalet olagligt.

För hundra år sedan skapades dolkstötslegenden i Tyskland: trots att den tyska armén aldrig förlorat på slagfältet, tvingade socialdemokrater och judar fram ett skamligt nederlag. Dolkstötslegenden gjorde det möjligt för Hitler att bli diktator.

1918 var Tyskland på väg att förlora första världskriget. Ett myteri i flottan spred sig till ett arbetaruppror, Bayern utropades som en socialistisk republik, kejsaren Vilhelm II abdikerade den 9 november och socialdemokraterna fick makten. Den 11 november gick den tyska armén med på vapenvila.

Så här beskriver journalisten Jochen Bittner händelseförloppet i New York Times:

– Många ansåg att detta var outhärdligt. Officerare, monarkister och högeranhängare spred myten att om det inte hade varit för socialdemokraternas och judarnas sabotage bakom fronten, så hade armén aldrig behövt kapitulera.

Dolkstötslegenden växte sig starkare med åren, inte minst på grund av de tuffa villkoren för Tyskland i Versailles-freden. Många tyskar vägrade släppa myten om att nationen hade förråtts. De ansåg att den nya republikens valda regering var olaglig.

”Vi kan lära något av dolktstötslegenden”

Adolf Hitler var övertygad om att dolkstötslegenden var sann. Han surfade fram på legenden och tog makten 1933, tack vare att många tyska väljare bestämt sig för att landets ära, storhet och nationella stolthet var viktigare än demokratin.

– I en atmosfär av misstroende och paranoia hade föreställningen om att oliktänkande var ett hot mot nationen fått fäste, skriver Bittner.

Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Supportrar till Donald Trump protesterar mot valresultatet.

Han anser att det är exakt vad som händer i USA i dag, i och med Donald Trumps ”Stop the steal”-kampanj sedan valdagen 3 november.

– Kampanjen ska ses som vad det är: ett försök att upphöja ”de stal valet” till en legend. Det kan bli grunden för en framtida polarisering och splittring på en skala som USA aldrig sett tidigare, skriver Bittner, som är debattredaktör på tidningen Die Zeit.

Han konstaterar att 88 procent av Trumps väljare anser att valresultatet är förfalskat och olagligt, enligt en opinionsmätning av YouGov. Inte nog med det. 89 procent av hans väljare hävdar att Joe Biden kommer att orsaka ”bestående skada” för USA.

– En legend om förräderi och orättvisa är på väg att skapas. Det krävdes ytterligare ett krig och årtionden av omvärdering för att dolkstötslegenden skulle avslöjas som en katastrofal och dödlig vanföreställning. Dess värde i dag är att den kan lära andra länder något. Den viktigaste lärdomen är att vi måste ha koll på när något startar, skriver Bittner.

Fotnot: Dolkstötslegenden fick sitt namn efter att en brittisk journalist ställt en fråga till general Erich Ludendorff: "Så ni menar att ni fick en dolk i ryggen?" Ludendorff svarade: "Ja, så var det. Vi fick en dolk i ryggen av socialdemokraterna i Berlin.”

Erich Ludendorff.
Publicerad: