Iva-undersköterskan Carla: Många har slutat prata om sin semester

Uppdaterad 2021-05-03 | Publicerad 2021-04-30

En stor andel av landets vårdpersonal väntar fortfarande på besked om sin sommarsemester.

Många är rädda för att det inte kommer bli någon ledighet.

– Vi vet inte hur det blir med vår semester än. Många har slutat prata om det, för att orka, säger Carla Figeuroa, undersköterska på Karolinska sjukhusets iva-avdelning.

I flera månader har vårdpersonal larmat om en ohållbar situation på landets iva- och miva-avdelningar, där de allra sjukaste covidpatienterna vårdas.

Nu närmar sig sommaren. Många som jobbar inom vården hoppas på några veckors semester, några veckors andrum. Många väntar också fortfarande på ett besked om sin semester. Det säger Carla Figeuroa, undersköterska på Karolinska sjukhuset i Huddinge, Stockholm, med kompetens inom bland annat anestesi.

– Vi har fått semester beviljat muntligt. Hur det blir med det vet vi inte än, och det kan bli ändringar. Man vågar inte hoppas på något. Vaccinationsprognosen har flyttats fram och vi vet ingenting, säger hon.

Carla Figueroa, undersköterska på iva på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

”Inget av det jag orkade tidigare, orkar jag nu”

Carla Figeuroa jobbar 12,5 timmar per arbetsdag, på sjukhusets intensivvårdsavdelning. Innan pandemin var hon aktiv och tränade mycket, säger hon. När hon skulle till jobbet tog hon cykeln, eller sprang, för hon bor ganska nära sjukhuset.

Nu orkar hon varken cykla eller springa. När hon är ledig, mellan arbetspassen, ligger hon hemma i sängen.

– Jag tar mig inte ur sängen förrän vid tolv- ett-tiden på dagarna. Innan pandemin gick jag upp tidigt. Inget av det jag orkade förut, orkar jag nu, säger hon.

Mellan arbetspassen är hon ledig i två dagar. Hon säger att det är svårt att återhämta sig då.

– Jag vill bara vila för att orka jobba 12,5 timmar dagen efter. Hur ska jag hitta tillbaka till den jag var? säger Carla Figeuroa.

Carla Figeuroa jobbar 12,5 timmar per arbetsdag, på sjukhusets intensivvårdsavdelning.

”Hela sjukhuset är fullt av covidpatienter”

Utanför sjukhusens väggar kan det vara lätt att glömma bort hur allvarligt läget fortfarande är, tror hon.

– Jag förstår att man vill ha ett normalt liv igen, men det här är inte över än. Det spelar ingen roll om vaccineringen tagit fart igen eller inte. För om vi inte orkar, kommer ingen kunna ta hand om de som blir sjuka, säger hon.

Hon vet inte heller hur de ska kunna hålla ut, om läget inte blir bättre, och om de inte får semester.

– Många har slutat prata om det och tänka på det, för att orka. Vi måste ha återhämtning, säger hon, och tillägger:

– Samtidigt, om läget förvärras, blir vi ju tvungna att jobba ändå.

Hon säger också att hon oroar sig över den indiska dubbelmutationen, som nyligen upptäcktes i Sverige.

– Hela sjukhuset är fullt av covidpatienter, som vårdas på olika avdelningar. Många är födda mellan 50- och 70-talet, så det är unga personer. Många har inga underliggande sjukdomar heller, säger hon, och fortsätter:

– Sedan dubbelmutationen som kommit till Sverige nu. Vi måste vara försiktiga och fortsätta följa rekommendationerna, annars kommer det här bara fortsätta.

Kräver ledighet för sina medlemmar

Sjuksköterskornas fackförbund Vårdförbundet skriver i ett mejl till Aftonbladet att de varnat om ett ansträngt läge länge.

”Rapporterna om stora belopp för att flytta semestern strömmar in och vi hör återigen om medlemmar som säger upp sig för att kunna vara säkra på att få vara lediga i sommar”, skriver Anna E Olsson, presstalesperson för Vårdförbundet.

Hon fortsätter:

”Arbetsgivarna måste använda extrapengarna för att säkra en bättre grundbemanning och arbetsscheman så att våra medlemmar kan leva livet - inte bara överleva dagen. Den lagstadgade rätten till semester ska respekteras även i sommar, för en pandemi sätter inte alla regler ur spel”.

Carla Figueroa, undersköterska på iva på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Hoppas på att erbjuda semester

Aftonbladet har varit i kontakt med ett flertal sjukhus i landet. Intentionen är att erbjuda personalen en sammanhängande semester i sommar, meddelar samtliga.

”Planering fortgår ännu, men planen är att all personal vid vår iva-verksamhet ska kunna vara ledig under perioden juni-augusti”, skriver Ewelina Ogenblad, HR-strateg för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Västerbotten.

Flera sjukhus skriver att utgångspunkten är att kunna erbjuda fyra veckors sammanhängande semester. Men, få sjukhus verkar kunna ge ett klart besked, än.

”Just nu är vi mitt uppe i planering av sommaren, och schemat för sommarsemestrarna är ännu inte klart. Men vår absoluta målsättning är att kunna ge alla medarbetare 4 veckors semester under sommarperioden juni-aug” skriver Liza Grelz vid presstjänsten på Södersjukhuset i Stockholm.

Carla Figueroa, undersköterska på iva på Karolinska sjukhuset i Huddinge.