Härliga höstdagar väntar efter rekordvärmen

Publicerad 2020-09-17

Lund mätte rekordtemperaturer på 27,7 grader i tisdags, och i Malmö låg temperaturen på 26,3.

Men nu vänder det något och mer normala septembertemperaturer väntas.

– Det blir ganska härliga höstdagar här under veckoslutet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Efter värmen som inledde veckan i Skåne väntas nu mer normala temperaturer till veckoslutet. Under tisdagen mättes temperaturer på upp till 27,7 grader i Lund, och 26,3 grader i Malmö. Temperaturen i Lund innebar enligt SMHI den högsta septembervärmen i staden sedan 1886, rapporterar P4 Malmöhus.

Temperaturerna låg även på dryga 20 grader under onsdagen. Men nu väntas mer normala septembertemperaturer.

– Det kommer slå om till lite svalare väder, framför allt under torsdagsdygnet kommer man märka att det är svalare luft som tagit över. Det blir nämligen inte mycket mer än 17-18 grader under torsdagen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Men det soliga vädret fortsätter.

– Man behöver inte vara alltför ledsen att det inte känns som högsommar längre, det är ett högtryck ändå som växer in återigen vilket gör att det kommer att vara mest svaga vindar torsdag till fredag med temperaturer från 16 till 19 grader, säger Mikael Sjöstrand.

Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

När helgen närmar sig är det dock lite mer osäkert hur mycket sol det kommer att vara.

– Det är inte helt omöjligt att det både under lördag morgon och söndag morgon är en del dimma och dimmoln som ligger ganska tätt, men det väntas lätta fram på dagen och sen så blir det soligt åtminstone efter lunch på både lördag och söndag.

Temperaturerna i helgen väntas bli mellan 15 till 18 grader och inga större regnmängder väntas.

– Det skulle kunna vara så att det duggar litegrann i samband med att den här dimman lägger sig tidigt på helgmorgnarna, men troligtvis är det uppehåll, säger Mikael Sjöstrand.

Vädret väntas bli ungefär samma i hela Skåne. 

– Jag tror att det blir ganska härliga höstdagar här under veckoslutet och sen ser det ut att kunna slå om till ännu varmare igen under nästa vecka, för Skånes del. Så det kan nog krypa upp mot dryga 20 grader även i nästa vecka, säger Mikael Sjöstrand.