Sena ändringar stressar SJ:s lokförare

TT

Uppdaterad 2020-09-18 | Publicerad 2020-09-17

SJ:s lokförare kan få en schemaändring för nästa dag sent på kvällen, vilket ger problem till exempel om man behöver barnomsorg. SJ håller med om skyddsombudens kritik och försöker göra planeringen bättre. Arkivbild.

Ett omodernt planeringssystem ställer till det för SJ:s lokförare under pandemin. När många förändringar görs, kan en lokförare få ny arbetstid med så kort varsel att vardagen inte kan planeras.

SJ oroas också av situationen.

Flera skyddsombud har vänt sig till Arbetsmiljöverket i frågan. Att inte kunna planera vardagen ger en konstant stress, inte minst om man behöver barnomsorg.

– Jag kan få en turändring klockan 22 i kväll, där jag får helt andra arbetstider i morgon än vad jag hade från början, säger lokföraren Jenny Bergman till P4 Värmland.

Det händer också att arbetsveckor blir för långa, med 50 eller 60 timmars arbete och för lite återhämtning. Förhållandena leder till att lokförare söker andra jobb och utbildningar.

Lokförarna vill ha ett mera robust schema, och en tvåvägskommunikation om sena förändringar som gör det möjligt att tacka nej.

SJ instämmer i beskrivningen.

– Vi delar helt bilden som skyddsombuden lägger fram, och vi jobbar intensivt med att komma till rätta med problemen, säger Anders Holmsten, chef för SJ:s trafikavdelning, till P4 Värmland.

– Självklart är vi jätteoroliga. Det är inte alls en önskvärd situation att personal mår dåligt, tillägger Holmsten.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln fick lokföraren fel namn.

Följ ämnen i artikeln