Folkhälsomyndigheten skärpte restriktionerna – och högste chefen Johan Carlson åkte på vinresa

”Har följt alla regler”

Publicerad 2021-06-25

Inför höstlovet uppmanades allmänheten att minimera sitt sociala umgänge.

Samtidigt åkte Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten på en vinprovningsresa, rapporterar Expressen.

– Jag har följt alla regler, säger Johan Carlson i en kommentar till Aftonbladet.

Tidningen Expressen avslöjar att Johan Carlson gjort en mängd nöjesbetonade resor under pandemin. Det framgår i en granskning av nära 15 000 mejl.

Bland annat var han på Sydkustens at Pillehill brasserier & vinbar gårdshotell några dagar och deltog där i en vinprovning.

Kort tidigare var Johan Carlson med och skärpte de lokala allmänna råden i sitt hemlän Uppsala. Detta på grund av att spridningstakten var hög. Allmänheten uppmanades att undvika fysisk kontakt med andra än dem man bor med. Och även avstå från att  ”arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge”, skriver Expressen.

Veckan därpå, den 27 oktober 2020, var han med och bestämde skärpa allmänna råd i ytterligare ett län, Skåne, på grund av den snabba ökningstakten av Covid-19.

Johan Carlson reste därefter just i dessa två län.

Resa till fjällgård

Pillehill bekräftar Johan Carlsons besök och uppger för Expressen att vinprovningen hölls i en lokal och middagen i en annan för att gästerna inte skull andas samma luft för lång tid, samt att det var max fyra personer vid varje bord.

Utöver den resan besökte Johan Carlson Buustamons fjällgård, Åreskutans högst belägna hotell, och som marknadsför sig med en egen brännvinskällare.

Johan Carlson upprepar säger till Aftonbladet att allting har gått rätt till.

Generaldirektören har även genomfört en tredje privat resa och i ett mejl till Expressen försvarar han resorna med att de skett på ett smittsäkert sätt:

Resorna företogs tillsammans med den trängre familjekretsen och inga övernattningar eller besök gjordes hemma hos några andra människor. Dagarna ägnades helt åt utomhusaktiviteter (fjällvandring, vandringar längs kusten, stadspromenader) och inga besök gjordes i butiker, på museer eller andra ställen där särskild avrådan gällde.

”Har följt alla regler”

När Aftonbladet frågar hur Folkhälsomyndigheten som myndighet ser på högste chefens resor återges hans egna svar.

Och Johan Carlson upprepar då via mejl att allt gått rätt till.

Är hans resor under pandemin till alla delar försvarbar?

– Ja, resorna har skett i linje med Folkhälsomyndighetens hållning och genomförts på ett smittsäkert sätt och helt inom ramen för de nationella och regionala regelverk som gällde vid restillfällena.

Finns det inte ens några problem med att resorna kan uppfattas stå i strid med de rekommendationer han själv varit med och uttalat?

– Nej eftersom han följt alla regler, råd och rekommendationer.