Gravida nedtrampade i konsulatkalabalik

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2020-10-21

En skadad man förs till vård efter kaoset i Jalalabad.

Många människor, däribland gravida kvinnor, trampades ner i kaotiskt köande när Pakistan skulle öppna ett konsulat i Afghanistan som varit stängt i sju månader.

Minst ett tiotal döda rapporteras från kalabaliken och trängseln på en fotbollsarena. Kön för att ansöka om visum hade flyttats dit på grund av det oerhörda intresset, som i sin tur beror på att Pakistan med anledning av pandemin hållit sitt konsulat i Jalalabad i östra Afghanistan stängt sedan i våras.

– Tyvärr kom tiotusentals människor till arenan i morse, vilket ledde till en tragedi, säger Attaullah Khogyani, talesman för Nangarhars guvernör, till medier.

I Afghanistan är köer ofta könssegregerade, och kvinnor stod längst fram i köandet vid arenan. När sedan grindarna öppnades tryckte folkmassan på bakifrån.

– Kvinnorna, många av dem gamla, längst fram trillade och kunde inte resa sig. Det var kaotiskt, säger ögonvittnet Abdul Ahad till nyhetsbyrån AFP.

Även havande kvinnor fanns bland de nedtrampade.

– En del fick missfall, säger en anonym kvinna till AFP.

– En som trampats ner födde där och då. Vi hjälpte henne, men hennes barn klarade sig inte.

Många är vana vid att kunna resa fram och tillbaka i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan, men det har försvårats av pandemin. Pakistans ambassad i Kabul uttrycker "djup sorg" över det inträffade, och vädjar om bättre samarbete med afghanska myndigheter för att visumhanteringen ska kunna återupptas.