Titta prinsen, så blir ditt bröllop

Uppdaterad 2015-05-21 | Publicerad 2014-10-24

Det råder, återigen, bröllopsyra på slottet.

Den 13 juni gifter sig Carl Philip med sin Sofia Hellqvist i Slottskyrkan - och det lär bli flott.

– Man vill markera att det är Sveriges prins som gifter sig, säger hovexperten Jenny Alexandersson.

Den 27 juni gick han ner på knä.

Och om nio månader får Sofia Hellqvist säga ja igen - den här gången inför hela svenska folket.

Nu står det klart att Carl Philip och Sofia Hellqvist valt Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm för vigseln den 13 juni. Planerna blev klara i september men tillkännagavs av hovet på torsdagen.

– Både prinsen och Sofia Hellqvist ser fram emot detta och är väldigt glada. Hela familjen gläder sig åt detta, sa hovets biträdande informationschef Annika Sönnerberg.

"13 är mitt turnummer"

Det fanns inte många datum att spela med. Juni är den självklara bröllopsmånaden för kungligheterna, eftersom en stor del av de utländska kungahusen befinner sig på semester i juli. Nationaldagen och midsommarafton är uteslutna, vilket innebar att paret fick välja mellan 27 och 13 juni.

– I juni står Sverige i blom och är som allra vackrast. Det är klart att man vill visa upp landet från sin bästa sida, säger Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson.

Och det kan ligga viss vidskeplighet bakom beslutet. 13 är nämligen prinsens turnummer.

– 13 är egentligen mitt turnummer. Jag är född den 13:e också, därför har jag det, sa prinsen i en intervju med Expressen 2008 om varför han valt att välja nummer 13 som startnummer under en STCC-tävling.

Prinsen nämnde datumet som extra betydelsefullt under en intervju i TV4:s "Hellenius hörna" och hovet upprepade vid flera tillfällen på torsdagen att datumet är viktigt för paret.

– Det är ett datum som betyder mycket för dem båda, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Har planerat i flera veckor

Många detaljer kring bröllopet är fortfarande oklara. Klart är att generalmajor Håkan Pettersson kommer att hålla i planeringen.

– Det är så klart jätteskojigt. Det är tredje gången och en fantastisk ära att få förnyat förtroende, säger han.

Planeringen har pågått i flera veckor, berättar han.

– Vi startade i september. Det första vi gör är att få en struktur på det hela. Det är mötet som jag håller löpande tillsammans med prinsparet. Kungen och drottningen kommer så klart också att vara involverade i planeringen lite längre fram.

Hovet har inte velat kommentera vilka präster som kommer att hålla i vigseln men troligt är att man tillfrågar överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark som varit delaktig vid både prinsessan Madeleines och kronprinsessan Victorias bröllop.

"Kommer bli en tjusig gästlista"

Och paret lär inte spara på lyxen, tror hovexperten Jenny Alexandersson.

– Det kommer bli ett stort bröllop. Carl Philip är ju näst i tronföljden efter kronprinsessan och Estelle. Det ger en viss tyngd och pondus att gifta sig mitt i Stockholm och i Slottskyrkan. Man vill så klart markera att det är Sveriges prins som gifter sig.

Gästlistan lär inte släppas förrän precis innan bröllopet, men några av gästerna är redan givna.

– Representanter från danska och norska kungahuset kommer att bjudas in, även många tyska kungligheter. Det kommer bli en tjusig gästlista. Man tackar inte nej när det gäller en kunglighet bara så där, säger Jenny Alexandersson.