M: Uppgörelsen om migration överspelad

Uppdaterad 2015-02-26 | Publicerad 2015-01-22

Hanif Bali (M)

Uppgörelsen mellan Alliansen och MP gäller inte längre – enligt Moderaterna.

– Den överenskommelsen ser jag som överspelad, säger Hanif Bali, ansvarig integrationsfrågor för M i riksdagen, till Aftonbladet.

I går gick Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund ut på DN Debatt med att han anser att rätten för asylsökande att få ersättning för eget boende bör skrotas.

September: Utgick från att den hölls

I september sa Anna Kinberg Batra (M) till Dagens Nyheter att hon "utgår från att regeringen hedrar de blocköverskridande överenskommelser som finns, som den om försvaret och den överenskommelse om migrationspolitiken som alliansen och Miljöpartiet har träffat".

Men nu uppger Hanif Bali att den migrationsöverenskommelse som slöts mellan Alliansen och Miljöpartiet 2011 inte längre gäller.

– Den överenskommelsen ser jag som överspelad. Den bygger på hur verkligheten såg ut för tio år sedan, säger han.

"Viktigast med samsyn inom blocken"

Enligt Bali är det viktigaste inte att ha samsyn över blockgränserna om migrationspolitiken.

– Det viktiga är att uppdatera den samsyn som finns inom blocken, och jag ser det inte som negativt att vi har två olika alternativ kring hur den svenska öppenheten ska fungera.

Bali är i stort positiv till Hägglunds förslag på området.

– Det finns mycket där som är intressant att titta på.

"Tror inte på den"

En ny moderat riksdagsgrupp har bildats för att jobba med integrationsfrågor, där är Bali ansvarig. Gruppen uppges ha "fria händer" från partiledningen.

Även Edward Riedl ingår i gruppen. Även han tvivlar på uppgörelsen.

– Jag är inte helt säker på att vi ska stå fast vid den, det tror inte jag. Ska man sätta sig ned och omarbeta sin politik måste man vara beredd att lyfta på alla stenar, säger han till Di.se.