Varför vandrar tusentals migranter mot USA?

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Moises Castillo/AP/TT
Honduranska migranter till fots på väg mot USA. Bilden är från i söndags i Ciudad Hidalgo i Mexiko.

I flera grupper vandrar tusentals människor genom Guatemala och Mexiko i förhoppning om att nå USA, som hotar med ekonomiska sanktioner om grannländerna inte stoppar dem.

Men vilka är migranterna, vad driver dem – och varför har frågan blivit så laddad?

• Hur många är de?

Omkring 5 000 människor i tre grupper är på väg norrut genom Centralamerika, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Hittills har 2 000 människor, utöver de 5 000, återvänt från Guatemala till Honduras, enligt Guatemalas regering.

• Varför har de lämnat sina hem?

Migranterna är huvudsakligen från Honduras. En vanlig anledning till att människor väljer att lämna landet är fattigdom och det utbredda våldet. Honduras är ett av världens mest morddrabbade länder, med mäktiga gatugäng som styr sina respektive områden genom med skoningslöst våld.

• Vart är de på väg?

Målet för de flesta är att ta sig över gränsen till USA för att påbörja ett nytt liv, skriver The New York Times. Andra planerar att stanna i Mexiko.

• Hur har USA reagerat?

USA:s president Donald Trump har skrivit flera ilskna tweetar där han hotat att stänga gränsen mot Mexiko om inte migranterna stoppas. Han har även hotat att dra in biståndet till Honduras, Guatemala och El Salvador om inte länderna stoppar migranterna.

Det är en signaturfråga för president Trump att stoppa människor från att ta sig in i USA utan tillstånd, bland annat genom att bygga en mur mot Mexiko. Inför mellanårsvalet i november har Trump upprepat många av sina varningar, bland annat om kriminella som han påstår strömmar in i landet.

• Vad gör grannländerna?

Guatemala har satt in bussar för att kunna köra migranterna tillbaka till Honduras. Honduras har förstärkt bevakningen av gränsen till Guatemala för att försöka förhindra att fler ger sig av.

Mexiko försökte stoppa migranterna genom att stänga en gränsbro mot Guatemala, men har sedan dess öppnat bron för kvinnor och barn. Tusentals migranter har dock lyckats ta sig över gränsen trots försöken att stoppa dem.

Publicerad:

LÄS VIDARE