Nygift blev ogift

Publicerad 2012-05-23

BLÅST PÅ BRÖLLOPET  Daniel Lennartsson Gran trodde han hade gift sig med Evelina Wall men vigselförrättaren saknade licens.

Daniel Lennartsson Gran och Evelina Wall sa ja till varandra - trodde de i alla fall.

Ex-kommunalrådet Lena Hartwig (S) var nämligen inte längre godkänd som vigselförrättare.

– Det känns inte roligt alls, säger Daniel Lennartsson Gran.

Lena Hartwigs förordnande som vigselförrättare i Uppsala kommun upphörde vid årsskiftet. Trots det fortsatte hon att viga ett 30-tal par.

Daniel Lennartsson Gran och Evelina Wall gifte sig borgerligt på Alla hjärtans dag - den 14 februari. Efter ceremonin festade de med släkt och vänner för att fira löftena som de trodde sig gett varandra.

– Vi fick inte veta att det var ogiltigt förrän i början på maj, drygt två månader efter bröllopet. Jag visste inte riktigt vad jag skulle tänka. Min flickvän blev förbannad, säger Daniel Lennartsson Gran.

Förrättarens ansvar

Samtliga giftermål förrättade av Lena Hartwig efter nyår ogiltigförklarades efter ett beslut av Länsstyrelsen.

– Det fanns ingen möjlighet att godkänna vigslarna. Det vore helt orimligt eftersom hennes förordnande hade gått ut, säger Maria Näver, handläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Enligt Länsstyrelsen är det förrättarens ansvar att hålla koll på sitt förordnande – något som Lena Hartwig inte har gjort.

Aldrig varit med om liknande

Det finns nu två möjligheter för de skengifta paren.

– De kan överklaga beslutet till regeringen eller så får de helt enkelt gifta om sig, säger Maria Näver.

För att få beslutet omprövat och sin vigsel godkänd av regeringen krävs "synnerliga skäl".

– Vad det skulle vara för skäl kan jag inte svara på. Jag har aldrig varit med om detta tidigare. Det hade inte Skatteverket heller när vi diskuterade det med dem, säger Maria Näver.

Tror inte regeringen bryr sig

Daniel Lennartsson Gran och Evelina Wall sätter inget hopp till ett överklagande.

– Jag tror inte att regeringen bryr sig så mycket. Vi får nog vänta tills nästa år och gifta oss en gång till. Det finns inget positivt som kommit ur detta, suckar ogifte Daniel Lennartsson Gran.

Aftonbladet har försökt nå Lena Hartwig för en kommentar.

Ur Länsstyrelsens beslut

”Att genom ett retroaktivt beslut om förordnande som borgerlig vigselförrättare formlöst ändra en enskild persons äktenskapliga ­status kan (...) skapa ­såväl svåröverskådliga negativa konsekvenser som oacceptabel förvirring för såväl den enskilde som myndigheterna och bör därför inte komma i fråga. Ansökan om ­retroaktivt förordnande som vigselförrättare ­faller därför på sin egen orimlighet.”