Birgittas protest på skridskor – mot kommunen

Publicerad 2018-03-18

Birgitta Björkman tröttnade på de dåligt sandade gatorna och bestämde sig för att ge kommunen en pik – genom att trä på sig skridskorna, skriver Dala-Demokraten.

– Det blir dyrare om alla ska bryta benen än om de kommer och sandar lite grann, säger hon till Aftonbladet.

Birgitta Björkman, 62, bor i Hökåsen i Västerås kommun. Enligt henne har kommunen varit minst sagt dåliga på att sanda gatorna i området, något även Dala-Demokraten uppmärksammat.

– De har inte sandat något här hos oss på hela vintern. De sandade en gång i början på januari efter att jag ringt och mejlat dem.

När det blev is igen fick Birgitta nog.

– Men jag hade inte lust direkt att ringa och bråka med dem. Så jag tänkte att jag tar skridskorna och beger mig ut och åker istället, säger hon och fortsätter:

– Sen åkte jag runt på sparken i området och fotograferade alla gator så att de skulle se hur mycket is det var överallt.

Bilderna skickade hon till Västerås stad i fredags – vilket ledde till att de kom och sandade.

– Då blev det lite fart på dem, när de såg att det var så mycket is på alla gator.

Hon la ut bilderna på sig själv på skridskor i sociala medier.

– Det var en pik mot kommunen om varför de inte sandar. Det är en kommunal gata och vi ska inte sanda själva.

”Många äldre som bor här”

När Birgitta hört av sig har dock kommunen hävdat det motsatta – att invånarna ska sanda själva.

– Det är väldigt tråkigt. Det är en stadsgata det här, ingen liten väg, som kommunen ska sköta. Det är fem centimeter is och det kan ta lång tid innan den smälter. Blir det inte sandat kan man inte gå över huvud taget på gatan.

Hon tänker framför allt på de äldre.

– Det är många äldre som bor här, den äldsta är 94 år, de törs knappt gå ut till brevlådan för att det är så halt. Det blir dyrare om alla ska bryta benen än om de kommer och sandar lite grann.

Det är första året, vad hon vet om, som det varit så dåligt skött. Enligt henne har politiker gett direktiv om att dra in på sandningen.

– Nästa gång det blir halt är att man får tjata igen.

Följ ämnen i artikeln