BMW

Polisen sprängde stöldliga – stal bildelar från BMW

Av: 

Lilian Andersson

NYHETER

Polisen har sprängt en liga som under vintern stulit bildelar från lyxbilar, BMW:s, i Stockholmsområdet och Västerås värda 100 000-tals kronor.

Två gärningsmän döms till vardera två års fängelse och ska betala närmare en miljon kronor i skadestånd.

Enligt polisen är problemet med organiserade internationella ligor som inriktar sig på att stjäla bildelar från exklusivare bilmärken ett växande problem.

Regeringen har lagt fram ett åtgärdspaket för att bekämpa olika slags stöldligor, 7,1 miljarder kronor under 2018-2020.

I början av januari reste de bägge gärningsmännen, 29 och 42 år, till Sverige från Litauen i syfte att stjäla bildelar ur BMW:s.

Slog till vid elva tillfällen

Gärningsmännen hyrde en bil och tog in på ett hotell i Märsta, därefter rekognoserade de i norra Stockholm och i Västerås innan de slog till vid elva tillfällen mellan den 4 till 12 januari. De krossade framrutan på bilarna och stal bilrattar inklusive airbags, manöverkonsoler, displayers och multimediaenheter för 100 000-tals kronor.

En kvinna har berättat att någon hade vridit på rörelsesensorn så garagelampan inte lyste då hon kom hem på kvällen.

– Någon måste ha varit där tidigare under dagen och vridit bort den, har kvinnan sagt i förhör.

På morgonen då hon gick ut var rutan till förardörren på hennes mans tjänstebil krossad och delar i bilen saknades.

Flera av offren har uppgett att de inte hört eller sett något under natten som kunde sättas i samband med stölderna och att gärningsmännen lämnat få spår efter sig.

– Det var snyggt gjort, har ett av offren sagt.

Då gärningsmännen var i Västerås nattetid stoppades de av en polispatrull efter ett tips då en av männen hade setts rycka i en dörr till en BMW. Polisen genomsökte männens bil efter stöldgods men hittade inget.

Gömde stöldgods i skogsområde

Gränspolisen inledde däremot spaning mot männen och såg när de hämtade stöldgodset som gömts i ett skogsområde. Spanarna fotograferade då männen bar in bildelarna till hotellet och grep dem samma dag. Vid husrannsakan togs flera verktyg med tillbehör som använts vid stölderna samt de stulna bildelarna i beslag. De flesta av bildelarna kunde knytas till sina fordon genom serienumren.

Den 42-årige mannen har erkänt brott, att han skruvat bort ratten och multimediaenheten på bilarna, men har inte velat säga om han varit ensam vid stölderna.

De bägge gärningsmännen dömdes på onsdagen till vardera två års fängelse för elva fall av grov stöld och grovt häleri och tio års utvisning och ska tillsammans betala 829 885 kronor i skadestånd till försäkringsbolag och bilägare.

Syftet: Föra bildelarna utomlands

Enligt tingsrätten tyder mycket på att stöldräderna varit noggrant planerade och krävt rekognosering och att gärningsmännen agerat på uppdrag av någon eller några. Det sätt som bildelarna varit förpackade på tyder också på att syftet var att föra dem utomlands.

29-åringens försvarare, Gabriella Alnemark, säger att hon behöver läsa domen först innan hon kan kommentera den.

– Jag tror inte min klient är nöjd med den, hans inställning från tingsrättsförhandlingen har inte förändrats, han förnekar brott, säger Gabriella Alnemark.

Aftonbladet har sökt 42-åringen försvarare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är Europas största marknad för stulna bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

BMW

Rån

Västerås