Mohamed fick halsfluss – nu ska han utvisas

Uppdaterad 2018-01-07 | Publicerad 2017-11-28

Läkarutbildade Mohamed Abou Eliwa, 35, kämpar för att få stanna kvar i Sverige med arbetstillstånd, men han och hans familj riskerar att utvisas. En av grunderna för att de inte ska få vara kvar är att Mohamed fick halsfluss två veckor i februari och då inte kunde arbeta. Skaraborgs Läns Tidning skrev först om fallet.

– Det låter konstigt för mig att göra så här när Sverige behöver läkare, säger Mohamed till Aftonbladet.

För tre år sedan kom paret Mohamed Abou Eliwa, 35, och Oksana Moroz, 37, tillsammans med sina två barn till Sverige.

Mohamed är född i Libyen och hans föräldrar är från Palestina. Han säger att han aldrig varit medborgare i ett land och Migrationsverket räknar honom som statslös.

– Jag har haft stora problem med att jag är palestinier, säger han till Aftonbladet.

Mohamed har under sitt liv flyttat mellan Libyen, Polen och Ukraina, där han även utbildade sig till läkare och träffade sin fru. Det var också i Ukraina som han fick barn och ansökte om uppehållstillstånd i Sverige för första gången eftersom han kände sig förföljd – han fick då avslag.

Till slut kom i alla fall den unga familjen till Karlskrona där de sökte asyl på Migrationsverket i Kållered utanför Göteborg.

– Jag sökte jobb och har lärt mig svenska från början, berättar Mohamed och minns första tiden i Sverige.

Migrationsverket skulle titta på ärendet igen

I Göteborg fick Mohamed och Oksana höra att Migrationsverket skulle se över deras fall på nytt, men efter flera avslag på asylansökningar blev planen att Mohamed skulle söka arbetstillstånd.

För att få arbets- och uppehållstillstånd är den svenska huvudregeln att det ska vara beviljat innan inresan till Sverige. Däremot har de asylsökande som fått avslag möjlighet att inifrån landet söka arbetstillstånd. Men då finns ett antal krav varav två inte uppfylls av Mohamed, berättar Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst för Skaraborgs Läns Tidning.

Mohameds barn går i svensk förskola och skola.

Mohamed är utbildad läkare och har arbetat som undersköterska och läkarassistent i Sverige. Och det var just när han slutade att arbeta som undersköterska och gick över till en anställning som läkarassistent hos Tranemo kommun som ett av kraven plötsligt inte uppfylldes längre.

Det handlar om kravet att den sökande ska ha haft en anställning de senaste fyra månaderna.

Den nya anställningen handlade om en tjänst som läkarassistent på Oden Vårdcentral i Falköping – och enligt Mohamed har han muntligt fått höra att det bytet var godkänt. Dessutom poängterar Mohamed att han var ivrig att arbeta som läkarassistent, eftersom det skulle ta honom närmre en svensk läkarlicens.

Mohameds chef: ”Hans kompetens behövs”

Vårdcentralens verksamhetschef Lena Torstensson menar att de har ett stort behov av Mohameds kompetens. Det förklarar hon i ett yttrande som hon skickar till Migrationsverket då hon även skriver hur uppskattad Mohamed är: ”Mohamed Abou Eliwa har visat att han är en duktig och lojal medarbetare, han är omtyckt av patienter och arbetskamrater”.

– Det låter konstigt för mig att göra såhär när Sverige behöver läkare. Kanske borde de göra det lättare att få arbetstillstånd för yrkesgrupper som som behövs, till exempel läkare, säger Mohamed.

Mohameds halsfluss – en bidragande orsak

Förutom bytet av arbetsplats uppgav Migrationsverket ytterligare anledning till sitt avslag. Mohamed hade halsfluss i februari och kunde inte arbeta på två veckor. Då nådde inte hans lön upp till försörjningskravet på 13 000 kronor.

– Jag kunde tyvärr inte få sjukskrivning för jag var timvikarie, säger Mohamed själv om halsflussen och de konsekvenser den fått.

I Skaraborgs Läns Tidning får Pierre från Migrationsverkets frågan om Mohameds sjukdom:

– Jag ser inte att den uppgiften kommit till vår kännedom och att man har därför inte har tagit ställning till det i ärendet.

Följ ämnen i artikeln